храносмиалане, подут корем, газове, храносмилателни ензими

Храносмилателните ензими са необходими за разграждането и усвояването на протеините (белтъчините), въглехидратите и мазнините, постъпващи в организма с храната. Те се секретират по цялото продължение на храносмилателния канал. Задачата им е да разграждат постъпващите храни до степен, при която полезните вещества в тях да могат да се абсорбират и преминавайки в кръвта, да се използват от различните органи и системи на организма. Стимулирането на отделянето на ензими започва още със зрителното възприемане на храната и помирисването й. Вкусването и дъвченето на храната насища слюнката с ензима амилаза, който превръща сккорбялата в глюкоза. Затова колкото по-продължително време дъвчете хляб или картофи, толкова повече се засилва усещането за сладък вкус. Нивото на рН спада в киселинния диапазон, а горната част на стомаха продължава да използва амилаза и други ензими за началото на храносмилането. После съдържанието преминава в тънките черва, където се смесва с панкреатичните сокове, богати на ензими, като протеаза, амилаза, липаза, които продължават да смилат и подготвят храната за асимилиране. Всеки един от т.нар. храносмилателни ензими въздейства само върху един вид храна и не може да бъде заменен с други.

Има някои основни храносмилателни ензими, които са отговорни за правилната обработка на храната. Именно тяхната липса може да доведе до стомашен дискомфорт, болки, подуване, газове.

Амилазата разгражда сложни въглехидрати, като нишесте и гликоген. Протеазата спомага за смилането на протеините. Липазата помага на тялото да разгради мазнините. Целулазата разгражда целулозата и не се произвежда в човешкия организъм. Трябва да си я набавяме допълнително. Същото важи и за алфа-галактозидазата, която разгражда срещащите се в бобовите и зелевите растения въглехидрати рафиноза, стахиоза и вербаскоза. Лактазата разгражда млечната захар (около 30% от населението в Европа страда от лактазна недостатъчност). Ензимът бромелаин подпомага смилането на белтъчините и възпира възпалителните процеси в организма.

Необходимите за нормалното протичане на обменните процеси в организма ензими се набавят главно чрез суровата и прясна храна и само малка част от тях се произвеждат в организма. Но тъй като набавянето на такава храна не винаги е възможно и в повечето случаи консумираме престояла или преработена храна (топлинно, химически, с консерванти и т.н.), т.е. храна, в която повечето от естествено съдържащите се ензими са унищожени, ние принуждаваме организма си да произвежда главно храносмилателни ензими, необходими за усвояването й. И колкото повече енергия се използва за храносмилане, толкова по-малко остава за физически и умствени дейности. Освен това организмът има определен капацитет за производство на ензими и прекаленият разход на енергия за храносмилателни ензими се отразява неблагоприятно върху производството на метаболитни, а оттам и върху обмяната на веществата. От друга страна, ефективността на храносмилателните ензими се влияе от наличието на определени минерали и от съчетаването на храните. Затова при нерационално хранене възниква необходимост от допълнително внасяне на ензими във вид на хранителни добавки.

Доктор Димитър Пашкулев

 храносмилателни ензими, подуване на корем, газове, преяждане