Тези плодове са класифицирани, като суперплодове от екипа на Здравалник, заради високото си съдържание на витамини, специфичните си действия или комплекс от полезни действия.

Боровинка

Когато искате суперплод, които да влияе на мозъчната функция и паметта, то отговорът е боровинката. Няколко проучвания свързват високи нива на флавоноиди в боровинките с по-добра памет и редовната консумация на плода може да помогне на мозъка ви да функционира правилно, особено с напредване на възрастта. Боровинките също са богати на манган, който играе важна роля за метаболизма, което помогна за стройната фигура и енергичността.

Лукума (Pouteria lucuma)

Що се отнася до вкуса, Лукума може да бъде супер плодът, който да задоволи вашия глад за сладко. Описанието му твърди, че вкусът му е като кремав кленов сироп. Това е плод, който първоначално е расъл само в Андите. Приложението на Лукума често е като здравословен начин за естествено подслаждане на десерти. Ползите от този плод са, че осигурява протеин, желязо, висока доза бета-каротин (което помага за регулиране на кръвното налягане), магнезий и калций.

Лукума
Лукума

 

Момордика (Momordica cochinchinensis)

Вкусът на момордиката напомня на пъпеш с нотки на зелен пъпеш и моркови. Само големите му семена и маслото, което ги покрива, са годни за консумация; външният слой е токсичен. Този плод идва от Югоизточна Азия и Китай и има сравнително кратък сезонен период на прибиране на реколтата, което го прави супер плод труден за придобиване. Момордиката има изключително голямо съдържание на ликопен в него, всъщност- седемдесет пъти повече съдържание на ликопен от домата. Момордиката също има десет пъти повече бета-каротин от морковите. Всички тези бета-каротин и ликопен означават, че момордиката може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания, макулна дегенерация и може да потисне растежа на някои видове рак.

Момордика
Момордика

 

Нар

Наровете заслужават статуса си на супер плод. Сокът от този прекрасен плод побеждава виното, спрямо полезните му съставки. Всъщност, сокът от нар има челно място в списъка на напитките, класирани според нивата на антиоксиданти.

Ягоди

Ягодите са препълнени с витамин С; количеството съдържа толкова витаимин C, че една шепа е напълно достатъчна за набавяне на препоръчителния дневен прием от витамина. Големият прием на витамин C е нормален и не е опасен, защото организма изхвърля ненужното количество.

Драконов плод

Драконовият плод е със много специфичен вид. Плодът е богат на есенциални мастни киселини, от които ние се нуждаем, но не могат да бъдат направени от нашето тяло. Всъщност 50% от семената са съставени от есенциална мастна киселина, олеинова киселина, която помага за понижаване на лошия холестерол и повишаване на добрия холестерол.

Драконов плод
Драконов плод

 

Папая

Папаята съдържа витамин С – само една чаша от смляна папая ви дава повече витамин C, отколкото ви е необходим всеки ден. Освен това, папаята също е добър източник на витамини А и Е, два мощни антиоксиданти, които могат да помогнат за предпазване от сърдечни заболявания.

папая
Папая

 

Екзотичните плодове може и да звучат атрактивно, заради интересния си вкус и външен вид, но истината е, че плодовете, които се намират на българския пазар, също притежават богат асортимент от полезни действия, които не трябва да се пренебрегват. Сезонните плодове предлагат толкова позитивни действия, които при често консумиране са еквивалентни на консумирането на изброените по-горе суперплодове.