Хидрогенираните мазнини са вид мазнини, които се произвеждат от хората по изкуствен път. Производството на хидрогенирани мазнини или полухидрогенирани мазнини се състои в добавянето нa водород към течни мазнини, за да се трансформират в твърдо или полутвърдо състояние. По този начин се увеличава срокът на годност и се запазват някои от вкусовите качества, към които се стремят производителите. Полухидрогенираните мазнини са доказано изключително вредни, защото те съдържат трансмазнини. Трансмазнините са вид мазнини, които се произвеждат от някои животни чрез чревната и стомашната им флора и се набавят от хората чрез тези животински продукти, но тези естествени източници съдържат малко количество на трансмазнини. По-голямото количество от трансмазнини се набавя именно чрез външни полухидрогенирани мазнини, като освен горепосочените причини, трансмазнините се предпочитат и заради други икономически ползи за спестяване на средства в производството, като една от тях е многократната употреба. Например, с тях може да се пържи по няколко пъти. Трансмазнините са наложени в много индустрии, тъй като до 1990 те не са били изследвани, но след това учените започнали да наблюдават ефекта от тях. Трансмазнините доказано увеличават липопротеините с ниска плътност (LDL холестерола), които закарват мазнини към кръвоносните съдове, и намаляват липопротеините с висока плътност (HDL), които откарват мазнините от кръвоносните съдове. Трансмазнините са в нетипична форма и трудно се метаболизират или изхвърлят от тялото. По този начин се увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

От друга страна, напълно хидрогенираните мазнини се превръщат в наситени мазнини, като се твърди, че те не съдържат трансмазнини и се счита, че този вид мазнини не представлява особен риск за здравето на сърдечно-съдовата система, но това не е цялата картина. Напълно хидрогенираните се използват като предполагаем по-здравословен заместител на полухидрогенираните мазнини, но производителите често ги смесват с растителни масла, като след това тази смес преминава през процес, наречен интерестерификация, който включва термична обработка. Хидрогенираните мазнини още не се напълно изследвани за негативните им ефекти и няма много проучвания, които да ги провъзгласят за вредни, но най-вероятно и те трябва да се избягват. Причината за това е, че процесът на интерестерификация води до създаването на молекула от мазнина, която тялото преди не е срещало и следователно не знае как цялостно да обработи. Тялото я третира като нормална мазнина и я слага в клетките, където тази молекула води до непредвидими резултати. При мъжете обработените растителни мазнини водят до реакция на имунната система, което предизвиква възпаления, когато тези мазнини стигнат стените на кръвоносните съдове.

Препоръката да се избегнат тези проблеми е да се избягват готови теста, маргарини, пакетирани снаксове, готови печени продукти, които имат много голям срок на годност, но по-важното е да се информирате за продуктите от техните етикети. Така може да проверите дали съдържат или не съдържат хидрогенирани или полухидрогенирани мазнини и в зависимост от това да ги избягвате. Когато на етикета пише, че даден продукт съдържа хидрогенирани мазнини, но не и трансмазнини, пак не трябва да му се доверявате, защото, според американското законодателство, под 0,5 грама трансмазнини на порция от дадения продукт означава, че може да се напише на етикета, че не съдържа трансмазнини, като същата стратегия може да се използва и на българския пазар.

Екипът на Здравалник препоръчва да се избягват хидрогенирани и полухидрогенирани мазнини, особено ако имате установени сърдечно-съдови заболявания или сте с наднормено тегло.

Харесайте Фейсбук страницата Здравалник, за да четете новите ни статии, когато излизат.