Хемороидите са подути вени в долната част на ануса и ректума. Макар болезнени и неприятни, те лесно могат да се предотвратят при правилна грижа.

Предразполагащи фактори

Много фактори влияят върху вените около ануса. Сред тях е възрастта, като хемороидите са по-често срещани сред хора между 45 и 65 години. Това вероятно се дължи на отслабването на съединителната тъкан и влошаването на цялостното състояние на кръвоносната система. Дългото стоене в седнала позиция може да причини хемороиди, особено ако е на тоалетната седалка. Хроничният запек също е предпоставка, както и нарушената функция на дебелото черво, вследствие на прекомерна употреба на лаксативи. Твърде силните напъни, например при вдигане на тежести, са друг отключващ фактор.

Видове хемороиди и симптоми

Хемороидите се делят на вътрешни и външни. Първите са безболезнени и най-честата им симптоматика е ректално кървене. Външите са болезнени и могат да се наблюдават и с просто око. Симптомите им могат да включват кървене, сърбеж или раздразнение в зоната около ануса, подуване в областта на седалището, проблеми с изхождането. Въпреки дискомфорта, в повечето случаи не са опасни и се лекуват успешно без усложнения, особено когато се предприемат мерки в ранен стадий. Ако се задълбочат, може да се стигне до анемия, заради хроничната значителна загуба на кръв, или до силна болка и възпаления. За да се избегнат тези усложнения, човек трябва да се консултира със специалист, ако усеща дискомфорт в областта. Ректалното кървене не е нормално явление и задължително трябва да му се обърне внимание.

Полезни съвети

За да се облекчат симптомите на хемороиди и да се спомогне лечението им, понякога се налагат медицински процедури или дори операция. Но по-често е необходимо да се предприемат лесни стъпки за овладяване на оплакванията. Сред тях са употребата на медикаменти с ключовата съставка диосмин. Диосминът е естествено извлечен флавоноид от цитрусови растения. От десетилетия се използва като флеботоничен и съдов протектор за лечение на венозни язви на крака и хемороиди. Микронизираният диосмин се използва широко за лечение на кръвоносни съдове. Терапевтичните му свойства са научно доказани. Лечението на хемороидите включва още прилагането на специални кремове и масла, студени компреси и седящи бани.

Промяната в режима и начина на живот често са от голяма полза за премахване на дискомфорта. Важно е да се приемат много течности и да се консумират храни, които съдържат голямо количество фибри, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести култури. Това подобрява перисталтиката и улеснява изхождането. Когато човек използва тоалетна, не трябва да се напъва прекалено много, за да не се създава напрежение върху вените в долната част на ректума. Това важи и при вдигане на тежки предмети. Честото седене прав или седнал води до натиск върху вените, а движението и умерените физически тренировки подобряват метаболизма и се отразяват благотворно на целия организъм.