Разширените вени се дължат на проблеми с клапите в тях, което пречи на нормалния приток на кръв. Рядко имат нужда от медицинска намеса, но всяко състояние, което засяга правилния поток на кръвта, крие риск, и е препоръчително да му се обърне внимание.

Вените и притока на кръв

Във вените кръвта се движи еднопосочно. Ако стените им поради някаква причина станат по-еластични, може да се пропусне кръв в обратната посока. Това води до уголемяване и подуване на самите вени. Няма еднозначен отговор на въпроса защо стените на вените се разширяват или защо клапите им отслабват и пропускат кръв, но има някои предразполагащи състояния. Разширените вени са по-често срещани при дамите, отколкото при мъже. Предполага се, че това се дължи на факта, че женските хормони отпускат вените. Генетичната предразположеност също е важен фактор, но все пак по-голяма тежест има начинът на живот – наднорменото тегло, дългото стоене в изправена позиция, напредването на възрастта. Жените са по-предразположени да развиват разширени вени по време на бременност. Бременните имат повече кръв в тялото си, което оказва повече налягане върху кръвоносната система.

Симптоми на разширени вени

В повечето случаи разширените вени не са свързани с болка. При някои хора обаче се наблюдават тежест в краката, особено вечер или след тренировка, дълго кървене при леки наранявания в областта на краката, подуване на глезените, обезцветяване на кожата или поява на петна в близост до разширените вени, варикозна екзема, крампи при внезапно изправяне и други. Ако симптомите на дискомфорт са незначителни, разширените вени не представляват особен риск за здравето. Ако нещо ви смущава, е добре да се консултирате със специалист.

Полезни съвети

Важни ежедневни стъпки могат да помогнат за подобряване на състоянието на вените. Сред тях са поддържане на здравословно тегло, богата на фибри диета, избягване носенето на обувки с високи токове или твърде тесни дрехи. Леките упражнения, честото раздвиждане и промяната на позицията (редуване на седнала и изправена) са особено благоприятни.

Лечение

Диосминът е чест избор в борбата с разширените вени. Използва се като терапевтично средство от десетилетия. Влияе благотворно на вените, лимфата и противовъзпалителните процеси в организма. Подпомага микроциркулацията, подобрява здравината и намалява пропускливостта на капилярите. Диосминът стимулира доброто състояние и тонуса на вените. Любопитен е фактът, че влиянието му се увеличава пропорционално на състоянието на вените – колкото по-разширена е вената, толкова по-силно действа диосминът.

Благоприятно действие върху миркоциркулацията и здравината на съединителната тъкан оказва центелата. Тя се отразява много добре при разширени вени. Като бонус подпомага производството на колаген и спомага за справането с оксидативния стрес.

Към отстраняването на проблема с разширените вени може да се подходи и оперативно. Третирането с лазер също се използва често. Практикуват се и склеротерапия, радиочестотна аблация и други според големината на вената.