Ехинацеята – най-познатият имуностимулатор в света

Обикновено, когато човек е здрав, той не мисли за своето здраве – нито за това как да го поддържа, нито за това как да не товари тялото си и да му спести редица евентуални проблеми. Мисълта за здравето идва, едва когато то липсва. Тогава търсим помощ и най-често поглъщаме готови медикаменти, резултат от химичен синтез, чиито вреди усещаме по-късно. А всъщност природата ни е предоставила невероятни възможности за поддържане на оптимален баланс на организма, без да се налага да го товарим допълнително с трудноусвоими „помощници”. За всяка болка в природата се намира отговор и лек, въпросът е да й се доверим и да свикнем да разчитаме на нея. Друга основна рутинна грешка е мисълта, че необходимостта от определен елемент възниква спонтанно. Всъщност, това е процес, който се развива с течение на времето. Организмът ни дава ясни сигнали, но често те не са прочетени правилно или пък са забелязани чак, когато станат прекалено ярки. За щастие, напоследък хората все по-често започват да се ориентират към алтернативни методи на лечение и да се обръщат към природни източници, търсейки там своето спасение. В много страни по света хранителните добавки са елемент от ежедневието, и превенцията и профилактиката не са така чужди както у нас. Природата задоволява съществуващите липси в човешкия организъм, а ние само трябва по-задълбочено да я изследваме.

Казват, че сме във века на вирусите и често, дори и най-безобидният, приличащ на обикновена настинка, може да отвори пътя на развитието на бактерии и да доведе до усложнения. Организмът има способността да се бори срещу вирусите чрез своята имунна система. Понякога обаче, заради непълноценно хранене, недостатъчно движение, недостиг на здравословен сън или стрес, имунната система отслабва и не може да функционира нормално.

Най-щадящият начин да се спасим от вирусите е да подпомогнем естествените защитни механизми на тялото. Природата ни е дала решение за това – отдавна позната и използвана, ехинацеята е може би най-силният естествен имуностомулатор в света. Известни са няколко вида ехинацея – Ехинацея Пурпуреа, Ехинацея Ангостифолиа и Ехинацея Палида. Билката произхожда от Северна Америка. Препоръчвала се е още от времето на американските индианци за стимулиране на защитните сили на организма при инфекции, грип, висока температура и други. Използвана е дори като противоотрова при змийски ухапвания. Неслучайно индианците са известни със своите познания върху природните ресурси и с умелото им използване като единствен лечебен източник. През 1887 година билката разпростира своето влияние и в медицината. А през 1930 година започват научни изследвания около нейното въздействие върху човешкото тяло. До ден днешен тя си остава първото предписание за предпазване от грип, настинка и хрема и за значително по-леко преминаване на вирусите.

Ехинацеята е растение с височина около един метър. Цветовете му са розови, жълти, а понякога и бели. Етимологията на името произлиза от гръцки език (echino), което означава „бодлив”, „трънлив”, заради изпълнения с иглички център. Любопитен е фактът, че на местата, където има естествени поляни с тази билка, смъртността на популацията е значително по-ниска. Ехинацеята е ефикасен имуностимулатор, който мобилизира защитните сили на организма да се борят с простудни заболявания и инфекции, причинени от бактерии, вируси и гъбички. Силното действие на билката се дължи на някои активни компоненти, предимно от семейството на фенолите, от които най-ефективна в действието си върху имунната система е цикориевата киселина. Други активни съставки са ехинакозидите, алкиламидите, полизахаридите. Ехинацеята стимулира защитните сили на организма. За разлика например от ваксините и антибиотиците, които са действащи върху точно определен тип възпаление или бактерия, Ехинацеята защитава организма от патогенните агенти, повишавайки собствените защитни реакции на човешкото тяло. За разлика от антибиотиците и ваксините, които директно се борят с точно опредени вредители, активните съставки в Ехинацеята карат цялото тяло да повиши имунните си сили и по този начин организмът по напълно естествен път се преборва с чуждите тела. Благодарение именно на цикориевата киселина, съдържаща се в ехинацеята, в тялото се увеличава производството на белите кръвни телца, лимфоцитите и макрофагите. Особено се повишава производството на Т-левкоцитите, които са насочени към борба с инфекциите. Също така се стимулира производството на интерферон – естествена органична субстанция, която има огромно значение в имунната система. Той спомага за разграждането на вредните клетки. Приемът на ехинацея като хранителна добавка е отдавна използвано средство, както за защита от вируси и инфекции, така и за значително по-лекото им преболедуване. Също така се използва при постоперативно възстановяване, тогава когато тялото е изтощено, дълго е боледувало или просто е с отслабена имунна защита. Все по-често и у нас ехинацеята се предписва и от медицински лица. Естественото й, благотворно влияние върху организма, я прави предпочитана от много хора. Особено комбинацията с витамин С допълнително увеличава защитните сили на организма, спомага за още по-бързото елиминиране на вредните агенти и възстановяване на нормалната среда. За съжаление, начинът на живот, който водим все по-често отслабва естествените защитни сили на организма. Това изисква по-внимателно и специално отношение към нашето тяло – своевременна реакция при дадените симптоми и превенция. А често решението е толкова близо …