Надали има човек, който да не познава ароматната билка, която изпъстря градини и поляни. Опияняващата миризма на лимон дава основание за името на английски Lemon balm. Родом от Европа, билката вече населява целия свят. Може да расте свободно, а може и да се отглежда специално с медицински или козметични цели. Листата са набръчкани със заострени краища. При съвсем лекото им разтъркване те освобождават благовонния аромат. Неслучайно те приличат много на листата на ментата. И двете билки принадлежат на едно и също семейство. Бере се през пролетта и лятото, докато цъфне. След цъфтежа се счита, че свойствата на билката отслабват. Има доказателства, че маточината притежава силни успокояващи свойства. Използвана е още през Средновековието за борба със стреса и тревожността, за по-пълноценен сън. Известна е със свойствата си да подобрява апетита и облекчава болката и дискомфорта от лошо храносмилане (включително газове и подуване на корема, както и колики). Има данни, че маточината се е използвала и преди Средновековието – слагала се е във вино, за да вдигне духа и при шум в ушите. Помагала е при зарастване на рани и при третирането на ухапване или ужилване от насекоми.

Днес науката е категорична – маточината притежава редица ползи за организма:

Тревожност и безсъние:

Няколко проучвания показват, че маточината спомага за намаляване на безпокойството и насърчаване на съня. В едно проучване на хора с леки проблеми със съня, 81% от тези, които са приемали билкова комбинация от валериана и маточина, съобщават, че спят много по-добре от тези, които са приемали плацебо.

Намаляването на симптоми, като безсъние, тревожност, безпокойство при прием на маточина, се потвърждава и от няколко други проучвания. Направено е изследване с 18 здрави доброволци, които са разделени на две групи – на едната група е даван екстракт от маточина, а на другата плацебо. Оказва се, че в групата с маточина се наблюдава значително повишение на спокойствието, доброто настроение и в същото време на концентрацията и вниманието.

Херпес:

Някои проучвания изследват локалното действието на маточината върху херпес симплекс вирус (HSV). Изследване с 116 човека с херпес сочи лечебния ефект при всички, които са намазали устните си с балсам на основата на маточина  – намаляване на зачервяването и  оттока в рамките на два дни. Някои изследвания сочат, че същият ефект се открива и при генитален херпес.

Други свойства:

 • Има доказателства, че маточината притежава мощни антибактериални свойства. Особено силно действие е регистрирано срещу бактериите Listeria monocytogenes and Staphylococcus aureus.
 • В няколко проучвания маточината е изследвана за нейната способност да подобрява когнитивната способност и концентрацията. Счита се, че има благотворно действие при хора с Алцхаймер.
 • В други изследвания билката доказва ефективността си при ускорен пулс и силно сърцебиене.
 • Има данни, че маточината понижава кръвното налягане, когато е причинено от стрес.
 • Билката притежава и благотворно действие при стомашно-чревни неразположения. Успокоява и подобрява чревната перисталтика. Намалява усещането за подут корем и газове.

Как действа маточината?

 Маточината притежава няколко активни субстанции, на които се счита, че се дължат лечебните ѝ свойства.

Есенциалните масла, откриващи се в листата съдържат вещества, наречени „терпени“, за които се знае, че имат силни антивирусни и релаксиращи свойства. Танините, които също се съдържат в билката имат изявени антибактериални и противовирусни свойства, а активното вещество eugenol успокоява мускулните спазми и има болкоуспокояващо действие. На това вещество също се дължи и ефектът на билката при сърцебиене и ускорен пулс.

Маточината съдържа и розмаринова киселина, която инхибира един ензим, който се нарича GABA трансаминаза. Чрез това си действие маточината ефективно повишава активността на GABA в мозъка. GABA е един от невротрансмитерите, които мозъка използва, за да предотврати прекаленото вълнение и за постигане на хармония и баланс. Отговорен е и за циклите сън-бодърстване, както и за успокояване при стресови ситуации. Това обяснява и силно успокояващия ефект на маточината и нейното ползотворно действие при депресия и тревожност.

Форми на прием:

 Билката може да се приема във вид на храна, запарка, външно приложение. Най-силен ефект, обаче, се наблюдава, когато се приема във вид на екстракт. Тогава активните вещества са по-концентрирани и действието е по-бързо.

Маточината може да се приема:

 • в моменти на силен, внезапен стрес или на хроничен стрес;
 • при тревожност и безпокойство;
 • при депресия;
 • за по-добра концентрация;
 • за по-спокоен пълноценен сън;
 • при сърцебиене и ускорен пулс (това е изключително често явление през лятото, когато високите температури понижават кръвното налягане и в отговор сърдечният мускул повишава съкращенията си, за да навакса и да даде възможност до мозъка да достигне кислород);
 • при главоболие, особено причинено от стрес или недоспиване;
 • при херпес;
 • при бактериални или вирусни инфекции.

Бланд, тревожност, стрес, депресия, сърцебиене, маточина

Продуктът Бланд (Bland) съдържа висококачествен екстракт от маточина.