Лятото е в разгара си. Слънце, плаж, море, планина, плувни басейни и достатъчно поводи за усмивки и добро настроение. За съжаление често циститът се появява в най-неподходящия момент. Честотата му през летния сезон никак не е случайна. Посещението на басейни, дългото стоене в мокри бански, носенето на по-леки дрехи могат да бъдат предразполагащи фактори за появата на инфекции. Най-чест причинител за цистита е бактерията Ешерихия коли, която охолно населява недобре изчистените басейни. От друга страна, препаратите, които се използват за почистването на басейните, са вещества (хлор и др.), които дразнят деликатната лигавица на пикочния канал, като я правят по-чувствителна и податлива на инфекции.

Съвети при цистит:

  • Пийте повече вода (минимум 2 литра на ден). Колкото повече вода се приема, толкова за по-кратко бактериите престояват в пикочния мехур. Сокът, кафето и безалкохолните напитки не са заместител на водата. Много хора избягват да пият вода, защото знаят, че това ще ги кара да ходят по-често до тоалетна. А именно това е естественият процес в организма.
  • Не задържайте урината, когато ви се ходи по малка нужда. Именно нейният продължителен престой може да предизвика появата на инфекции.
  • Носете памучно бельо, избягвайте изкуствените материи.
  • Сменяйте често дамските превръзки или тампоните.
  • Не стойте в мокър бански.
  • Не бързайте да посягате към антибиотиците. По-добре е преди това да се консултирате с лекар.
  • Не забравяйте, че природата предлага своите решения – Американска червена боровинка съдържа специфични проантоцианиди PACs A, които се прилепват към бактериите и ги „извозват” чрез урината извън организма. За да се осъществи това „извозване” и за да се изчисти тялото oт бактериите, е необходимо да се повиши диурезата. Точно това правят диуретиците. Като засилват отделянето на течност от тъканите, те елиминират вредните вещества. Такава е Златната пръчица. Тя действа диуретично, противовъзпалително и подпомага имунната система. Освен това има противомикробно и болкоуспокително действие.

Екстракти от Американска червена боровинка и Златна пръчица се съдържат в продукта CystiRen (Цистирен).