Американски учени изготвиха списък на едни от най-често употребяваните в ежедневието ни храни, способни да ни развалят настроението, предаде „МениджърНюз“.

Кое са те:

Чипс

Съдържа редица вредни киселини, както и канцерогенното вещество акриламид. Комбинацията блокира естествения приток на ендорфини, което води до спад в настроението.

Пушени меса

Промишлено приготвените пушени меса и колбаси съдържат голямо количество захар, соли, консерванти и нитрати, които натоварват метаболизма и като следствие могат да предизвикат лошо настроение.

Сладките безалкохолни напитки

Употребата им води до рязко покачване на нивото на кръвната захар, последвано от бърз спад, което понижава и настроението.

Маргарин

Съдържа изкуствено синтезирани мастни киселини и редица изследвания потвърждават, че може да влияе негативно на настроението.

Обработени тиквени семки

Съдържат калиев бромат, който блокира усвояването на йод от щитовидната жлеза. Печените и осолени семки също са оценени от медицината като един от продуктите, потенциално способни да развалят настроението.

Сладки тестени изделия сутрин

Лъвска доза въглехидрати на закуска никак не е препоръчителна, тъй като организмът се събужда малко по-късно от мозъка и на храносмилателната система й трябва повече време, за да преработи пълноценно изобилието от въглехидрати. Забавянето на нормалният ритъм нарушава и производството на хормони, включително и на тези, които се грижат за доброто настроение.

Фъстъци

Солените ядки на рафтовете в магазина съдържат натриев глутамат и огромно количество добавки и подобрители с неясен произход.