Ензимите са жизненоважни за човешкия организъм. Незаменими са при смилането на храната и дават възможност на веществата в нея да бъдат абсорбирани в кръвта и от там да се използват при различните функции на тялото.

Ензимите са основните виновници за доставянето на енергия на организма, за възстановяването на клетките, тъканите и органите, затова д-р Едуард Хауъл, лекар и пионер в ензимните изследвания, ги нарича „искрици живот”.

Изключително важен фактор за ефективността на храносмилателните ензими се оказва температурата. Днешната храна като цяло е бедна на ензими, тъй като на трапезата си сервираме предимно готвени, термично обработени ястия и все по-малко пресни плодове и зеленчуци. При ниска температура на храната (под 10°C) ензимите не функционират. Поради това е нужно студени и замразени храни да не се консумират директно, а да престоят на стайна температура. При загряване над 40°C ефективността на ензимите започва да намалява, а при 70°C действието им напълно замира. Затова е необходим техният допълнителен прием, за да може да се възстанови балансът в организма.

Ако едно тяло има ензими в изобилие, то е изпълнено с енергия. Затова трябва да щадим изразходването им, да си набавяме достатъчно ензими при хранене и тялото ни ще бъде здраво и енергично.

Приемането на храносмилателни ензими подпомага усвояването на храната, предотвратява стомашния дискомфорт и води до лекота.