предменструален синдром, агнус кастус, менопауза, настроение, депресия, целулит, горещи вълни

Знаете ли, че болките и неразположенията по време на менструален цикъл често са свързани с прогестеронов дефицит?

Знаете ли, че много често целулитът е в следствие натрупване на естроген и прогестеронов дефицит? (Естрогенът участва в отлагането на мастни натрупвания и в задържането на вода.)

Знаете ли, че прогестеронът пряко участва в структурирането на костите и неговият дефицит води до изтъняване на костната плътност?

Знаете ли, че прогестеронът допринася за здравия вид на кожата, чрез неутрализацията си върху действията на тестостерона?

Знаете ли, че в последните години женският организъм страда от прогестеронов дефицит, заради натрупването на така наречените ксенохормони от естрогенов тип?  

Билката Агнус кастус по косвен път стимулира собственото производство на прогестерон в организма, без самата тя да съдържа фитохормони. Растението е познато още в древността като лечебно. Представлява храст или малко дърво. Използвало се е и като декоративно, заради прекрасните си лилави ароматни цветове. Наричано е „дамската билка“ и това никак не е случайно. Традиционната медицина го използва вече векове при всякакви женски неразположения. А науката изследва подробно неговите клинични свойства и открива, че активните вещества в билката влияят на проблеми, свързани с месечния цикъл,  (включително аменорея, дисменорея, раздразнителност, главоболие, промени в настроението), хормонални проблеми, дължащи се на високи нива на пролактин (мастодиния, масталгия, галакторея); мигрена, фиброзна матка, депресия, акне, при горещи вълни по време на менопаузата; при храносмилателни проблеми. Действа и аналгетично чрез влиянието си върху ендорфините и Мю рецепторите – отговорни за болката.

Агнус Кастус действа меко и не притежава странични ефекти. Подходящ е както за млади момичета с предменструален синдром, така и за дами в менопауза.

Агнус Кастус се съдържа в продукта „Лейди Хармония“ (Lady Harmonia).