Бронхитът е възпаление на лигавицата на бронхиалните тръби, което затруднява дишането. Tой може да бъде остър или хроничен. Острият бронхит най-често се причинява от вируси и отшумява в рамките на седмица-две. Хроничният се характеризира с постоянно дразнене в дихателните пътища и продължителна кашлица. Основната причина за появата му е тютюнопушенето. Замърсяването на въздуха също е допринасящ фактор за заболяването.

Когато тялото се бори с патогени, бронхиалните тръби се подуват и създават повече мукус, което нарушава процеса на дишането. Симптомите на болестта са сходни с тези на настинката. Те включват кашлица, образуване на слуз, дискомфорт в гърдите, хриптене и други проблеми, свързани с дишането, повишена температура, треска. При остър бронхит може да има отпадналост, болки в гърлото и хрема. Докато базовите симптоми отшумяват за седмица, дразнещата кашлица може да продължи, защото на бронхиалните тръби им отнема повече време да се възстановят от възпалението. Повторните пристъпи на бронхит могат да означават, че човек има хронична обструктивна белодробна болест. Хроничният бронхит се характеризира с продуктивна кашлица, която трае поне три месеца, с повтарящи се пристъпи, настъпващи поне две последователни години.

Рискови фактори за бронхит

Рисковите фактори за острия и хроничния бронхит се различават. Първият често е усложнение на обикновено боледуване като настинка и грип. Хроничната форма е свързана с постоянни проблеми от ежедневието, които затрудняват дишането. Такива са тютюнопушенето и токсичната работна среда, както и такава, съдържаща дразнители за дробовете като зърно, текстил или химически изпарения. Не само пушачите, но и тези, които съжителстват съвместно с тях, са изложени на голям риск от бронхит. Данните сочат, че жените са в по-предразположени към заболяването. 

Лечение

Повечето случаи на бронхит се дължат на вируси, затова антибиотиците не са ефективни. Но ако специалистът предполага бактериална инфекция, може да се предпишат и антибиотици. Терапиите при бронхит включват както лекарства за настинка и облекчаване на кашлицата, така и белодробна рехабилитация, упражнения за дишане, инхалации и други алтернативни подходи за подобряване на състоянието на дробовете. 

Превенция

Превенцията на заболяването включва поддържане на имунната система в добро състояние, спазване на стриктна лична хигиена, избягване на рисковите фактори и предприемане на нужните предпазни мерки на работното място. Използването на овлажнител и пречиствател за подобряване на въздуха при нужда също е добра практика.