„Ксено“ означава „чужд“, „външен“, а ксеноестрогени означава „външни естрогени. В доклад на Центъра за оценка на риска към Българската агенция по безопасност на храните се казва, че това са ендокринни нарушители, естрогени от обкръжаващата среда, хормоноактивни вещества. Още през 1991 година се установява, че едно голямо количество от естествено съществуващи и синтетични субстанции притежават подобни свойства. Ксеноестроените действат като имитират половите хормони, чрез свързване към рецепторите в клетката и предизвикват нормален или ненормален отговор чрез блокиране, предотвратяване или променяне на свързването на нормалните хормони към тях. Те стимулират образуването на допълнителни естрогенови рецептори, като могат да възпрепятстват функционирането им. Могат да потискат способността на черния дроб да обезврежда и отделя естрогена. Други ксеноестрогени могат да доведат до увреждане на клетката, грешки в ДНК и отключване на туморен растеж. Могат да блокират полезния за организма двувъглероден естроген и да стимулират производството на вредния за организма 16-въглероден, който провокира безконтролния клетъчен растеж.

По принцип се смята, че само специфичен хормон може да включи за действие специфичен рецептор в клетката, както само един ключ може да отключи една ключалка. Ксеноестрогените обаче показват друго.

След дългогодишни наблюдения учените стигат до безусловния извод, че замърсяването на околната среда с ксенохормони от естрогенов тип е причина за хроничен, тежък хормонален дисбаланс, засягащ и женските и мъжките индивиди в целия жив свят. Според някои учени всички синтетични ксеноестрогени са токсични и предизвикват не само епидемия от хормонален дисбаланс, но и силно увреждане на репродуктивната система. Има много изследвания, показващи това влияние върху организма. Затова днес често се говори за „доминация на естрогена“. Най-честите източници на ксеноестрогени са различните деривати на нефтохимията: разтворители и лепила, пестициди, почти всички пластмаси, козметиката, чрез т.нар. парабени, месото от животни, третирани с естрогенни препарати чрез храната за наддаване на тегло.

За да се преборим с високите нива на ксеноестроген в организма, е необходимо да се повиши синтеза на прогестерона. Билки като Агнус кастус, Диоскорея, Върбинка благоприятстват синтеза му. Билката Агнус Кастус се съдържа в продукта Lady Harmonia (Лейди Хармония).