Целулит- навярно познат на много от нашата женска аудитория като един от най-досадните проблеми на кожата, представлява комплексно състояние,  свързано с масните натрупвания под кожата. За да разберем причините за появата на целулита, е нужно въвеждането на някои термини. Най-външният слой на кожата се нарича епидермис, който осигурява водонепроницаема бариера и създава тонуса на кожата ни. Под епидермиса се намира дермисът, където са натрупани гоялм брой потни жлези, космените фоликули, кръвоносни съдове, рецептори на нерви и съединителна тъкан. По-вътрешният слой на кожата се състои от мастна и съединителна тъкан. Под тези слоеве се намират три слоя мазнини. Измененията в слоя от мазнини, който се намира директно под дермиса, са причината за целулита. Това се дължи на клетки от мазнини, които успяват да пробият съединителната тъкан и да създадат тези неравности в дермиса, които да станат видими на повърхността на кожата.

Formation_of_Cellulite

Тези изменения по кожата, наричани целулит, са не само проблем при жените, а и при мъжете, но между 90% – 98% от случаите се наблюдават при жени. Хормоналната дейност, структурата на тялото, различната дебелина на кожата и структура на клетките са причина за това. Мъжете имат по-дебели слоеве епидермис и дермис и техните мастни клетки са с различна структура.  Мастните клетки по-трудно биха успели да пробият съединителната тъкан, която има мрежестта форма, и да окажат деформация на дермиса. Жените са хормонално предразположени да трупат мазнини на места, в които е по-лесно да се нарушат тези масни депозити. Това предразположение се дължи на липопротеина липаза, който се съдържа в кръвоносните съдове и служи за контрола на съхраняването на мазнини в отделните части на тялото. При жените този хормон има функция да натрупва мазнини около седалището и бедрата и това не е случайно. Свързано е с бременността и раждането.

Факторите, предизвикващи формирането на целулит, са от разнообразен харакет. От една страна, генетически хората са по-предразположени към образуването на целулит с напредване на възръстта, заради дехидратация и губенето на еластичност на кожата. Освен това, жените имат анатомично най-дебела кожа до 30 годишна възраст. Други влошаващи фактори са прием на високо количество мазнини и нехигиенично третиране на кожата, тъй като тези релефи на кожата задържат мръсотия, която прави регенерирането на кожата и възръщането на еластичността й по-трудно.

Напълното отстраняване на целулита е доста труден и дълъг процес, тъй като той налага лекуването на няколко нарушения в кожата и промяна на храненето. Ефективно лечение на целулита би включило намален прием на мазнини и храни, съдържащи естрогени или ксеноестрогени. Завишеното количество на естрогени и ксеноестрогени, познато като естрогенна доминанта, е състояние, което зачестява сред жените в последно време. Приема на ксеноестрогени под всякаква форма води до хормонален дисбаланс и до натрупване на мазнини. Една от най-ефективните хормономодулиращи билки е Агнус кастус.

Препоръчва се прием на плодове богати на антиоксиданти и зеленчуци, които се преработват трудно като аспержите, броколите и тн., защото също биха намалили натрупването на мазнини.

Нужни са и заздравяващи кръвоносните съдове продукти като Центела азиатика, Гинко билоба с гроздово семе или конски кестен. Освен това е нужно средство за подобряване на образуването на колаген, например репей.  Определено количество от фенолите в кафето, с което също не трябва да се прекалява, помагат.

Нужна е грижа и за влажността на кожата, както и за хидратиране на тялото. Допълнителна процедура, която би улеснила процеса за премахване на целулит е и вана с прочистващи соли, която да улесни заздравяването на кожата и да изсмуква токсините и натрупалата се мръсотия, която възпрепятсвта зарастването.

Екипът на Здравалник препоръчва превантивно действие в ограничаването на мазнини, засилването на движението и поддържането на добра грижа за кожата за предпазване от появата не целулит. При поява не целулит, препоръчваме спазване на диета, съпроводена с останалите изброени методи, но е важно постоянството.

За да сте финаги уведомени при появата на нови статии, последвайте страницата на Здравалник във Фейсбук.