Диабетната невропатия е увреждане на нервите, вслeдствие на дълго боледуване от диабет. Засяга близо половината от боледуващите, но може да бъде предотвратена или забавена чрез добър контрол над кръвната захар и предприемане на здравословен начин на живот.

Видове диабетна невропатия

Най-честият вид невропатия е периферната, която първоначално засяга ходилата и краката, а след това долната и горната част на ръцете. Пациентите се оплакват от изтръпване или намалена чувствителност, “мравучкане”, болки или крампи, повишена сензитивност при допир, язви или инфекции по ходилата, като симптомите се влошават предимно вечер.

Автономната нервна система контролира сърцето, пикочния мехур, стомаха, червата, половите органи и очите. Диабетът може да засегне нерви във всяка от тези зони, което да причини автономна невропатия.

Проксималната невропатия причинява силна болка, отслабване на мускулите на бедрата и проблеми при изправянето от седнала позиция, като засяга бедрата, хълбоците и краката, понякога и зоните около стомаха и гърдите.

Мононевропатията се отнася за увреждания в специфични нерви и може да доведе до проблеми с фокусирането или раздвоено виждане; болка зад очите; парализиране на една страна от лицето; изтръпване, гъделичкане или слабост в ръцете.

Усложнения

Сред усложненията са неосъзната хипогликимия, загуба на пръст на крака, инфекции на пикочните пътища, резки спадове в кръвното налягане, сексуална дисфункция, проблеми с храносмилането или терморегулацията.

Лечение на диабетна невропатия

Въпреки че няма установен лек, се цели забавяне прогресирането на заболяването, облекчаване на болката и възстановяване функцията на засегнатия орган. Добрият контрол върху кръвната захар е ключов за превенция и подобряване на състоянието. Поддържането на добро кръвно налягане и тегло също. Спазването на здравословна диета е от изключително значение. Активният начин на живот, леките упражнения и разходките помагат за намаляването на кръвната захар, подобряват притока на кръв и поддържат сърцето здраво. Американската диабетна асоциация препоръчва 150 минути спорт седмино.

Превенция

Превенцията на диабетната невропатия включва стриктен контрол на кръвната захар и редовни прегледи. Американската диабетна асоциация препоръчва изследване за диабетна невропатия след поставяне на диагнозата на диабет тип 2, пет години след установяване на тип 1, както и последващи изследвания всяка година.

Заключение

Диабетната невропатия е увреждане на нервите след продължително боледуване от диабет. Може да доведе до увреждане на крайник, до проблеми с уринарния тракт, сърдечно-съдовата или храносмилателната система, както и до сексуална дисфункция. Затова са важни контролът на кръвната захар, правилната диета и активният начин на живот. Установяването на добри навици може сериозно да намали риска от всякакви диабетни усложнения, както и да подобри вече появили се състояния.