Подаграта е често срещано заболяване, изразяващо се в остра болка, подуване и зачервяване на ставите. Всъщност, това е сложна форма на артрит. Описаните симптоми се изразяват в остри пристъпи, които най-често засягат основата на палеца на крака. 

Физиология на подаграта 

Пурините са елементи, които се намират в различни видове храни (пържоли, дреболии и тн.) и напитки  (алкохол, подсладени сокове и най-вече бира). При разграждането им се формра пикочна киселина. Когато тази киселина е в голямо количество или тялото не се справя с разтварянето й или бъбреците я отделят прекалено бавно, тя се натрупва в организма. Това води до акумулиране на кристали урат в ставите. Те наподобяват иглички, които се забиват в ставите и околните тъкани, което причинява остра болка и възпаление. 

Рискови фактори

Диета- храненето с много месо, морски дарове, подсладители, алкохол и бира допринася за формирането на пурини.

Наднормено тегло- в тази ситуация тялото произвежда повече пикочна киселина и бъбреците по-трудно я отделят.

Здравословни проблеми- кръвното налягане, диабетът, метаболитният синдром и цялостно заболяванията, които засягат сърцето и бъбреците имат отношение към подаграта.

Лекарства – тиазидните диуретици, аспиринът и лекарствата, които се предписват след органна трансплантация, влияят на подаграта. 

Семейна история – предишно боледуване в семейството повишава риска на следващото поколение.

Възраст и пол – мъжете имат по-висок риск от жените, както и напредването на възрастта също е фактор. Рискът при жените се увеличава след настъпване на менопауза. 

Травмите и операциите също могат да допринесат. 

Симптоми 

Симптомите се появяват в пристъти, като включват:

Остра силна болка – най-често се усеща в палеца на крака, но може да засегне и други стави като глезен, колена, лакти, китки, пръсти.

Дълготраен дискомфорт – след първоначалната болка може да остане дискомфорт. 

Възпаление и зачервяване- засегнатите стави са подути, зачервени, чувствителни и затоплени.

Ограничено движение – при влошаване на пристъпа може да се намали способността за движение. 

Усложнение 

Повторни пристъпи – голяма част от страдащите изпитват само един пристъп през живота си, но при други заболяването може да зачестее и да се появява дори няколко пъти в годината. Това може да увреди и ерозира ставата. 

Напреднала подагра- липсата на лечение може да доведе до прекалено натрупване на кристалите и формиране на тофи. Това са възли, които се подуват и стават свръхчувствителни. 

Камъни в бъбреците – пречистването и натрупването на пикочна киселина може да затрудни бъбреците и да доведе до проблеми с тях. 

Кога е препоръчителна консултация със специалист 

При рязка остра болка в палеца и/или наличието на настинка и затопляне в ставата е препоръчителна консултация със специалист. 

Диагноза 

Най-често подаграта се установява с физически преглед и допълнителни въпроси. 

За доуточняване на диагнозата или следене на развитие може да се препоръчат някои от следните тестове:

Синовиална течност – изтегля се течност от ставата и се наблюдава под микроскоп.

Кръвен тест- мери нивата на пикочна киселина, въпреки че този тест не е много добър показател заради аномалии. 

Рентгенова снимка – използва се за отхвърляне на други заболявания. 

Ултразвук – засича наличието на кристали. 

Лечение на подагра

Лечението може както да се изрази както в прием на медикаменти, така и в промяна на живота. 

Конвенционални лекарства 

Нестероидни противовъзпалителни – категорията включва както лекарства без рецепта, така и такива с лекарско предписание. Тези протитовъзпалителни могат да имат странични ефекти като болки в стомаха, кървене, язва. 

Колхицин – вид обезболяващо.

Кортикостероиди – контролират възпалението и болката. Страничните ефекти включват: промени в настроението, повишени нива на кръвната захар и повишено кръвно налягане

Лекарят може да предпише и лекарства, които да предпазват от подагра и усложненията й, като лекарства, които блокират производството на пикочна киселина или лекарства, които подобряват отстраняването на пикочна киселина.

Алтернативни методи на лечение 

Кафе- пиенето на кафе намалява по все още необясним начин нивата на пикочна киселина. 

Витамин C – доброто количество на витамин C в тялото намалява нивата на пикочна киселина в кръвта. 

Череши – изследвания показват, че черешите влияят на нивата на пикочна киселина и пристъпите на подагра. Могат да се приемат в суров вид, сок или екстракт. 

Златна пръчица – златната пръчица има диуретични и други действия, които помагат против подагра. 

Превенция на подагра

Правилно хранене – намаляването храните, които предизвикват подагра и добавянето на пресни плодове и зеленчуци при хранене може да отмени нуждата от лекарства и цялостно да се избегне пристъп на подагра. Трябва да се избягват колбаси, особено пържени. 

Правилно хидратиране – доброто количество вода спомага цялостната нормална функция на организма и отделянето на пикочна киселина. 

Алкохол – трябва да се избягва, особено бирата. 

Здравословно тегло – поддържането на нормално тегло намалява риска от подагра и редица други заболявания като диабет и високо кръвно. Доброто тегло е обвързано с начина на хранене. Гладуването и други екстремн методи за отслабване не се препоръчват, защото могат времено да увеличат нивата на пурини. 

Заключение 

Подаграта е вид артрит, който засяга най-често ставата на палеца на крака. Заболяването се дължи на натрупването на кристали урат в ставите и тъканите около тях. 

Този процес се случва след разпада на пурини, а те се съдържат в: колбасите и друг вид наситени меса като дреболии и морски дарове; напитки като алкохол и подсладени сокове. 

Начинът на живот и хранене са най-големите предпоставки за подагра, но други фактори са пола, възрастта и съпътстващи заболявания. 

Симптомите включват остра болка, зачервяване, затопляне на става, като най-често засяга палеца на крака, но може да засегне и китките, глезените и други стави. 

Заболяването трябва да бъде лекувано, защото може да доведе до сериозни усложнения като трайно увреждане на ставата. 

Най-често подаграта може да се лекува с подобряване на храненето, хидратирането и регулирането на теглото, тъй като конвенционалните методи за лечение включват лекарства, които имат редица странични ефекти. 

Съществуват и алтернативни методи за лечение като прием на череши и златна пръчица. 

Харесайте страницата Здравалник във Facebook, за да получвате информация и нови статии от нас 👍