Гъбичната инфекция по ноктите (онихомикоза) е често срещана и се проявява в бели или жълти петна под нокътя на ръката или крака. Когато инфекцията на гъбички по ноктите напредне, нокътят може: да изгуби цвят, да се удебели, да се рони по ръба.

В някои случаи не е нужно лечение. При болка и влошаване на инфекцията могат да се вземат редица мерки за самолечение. При липса на резултат може да има нужда от специалист. 

Симптоми на гъбички по ноктите

Гъбичките по ноктите често се изразяват със следните симптоми: удебелен нокът, бяло или жълтеникаво петно, ронещ се и чуплив нокът, промяна във формата на нокътя, черен цвят, неприятна миризма. Инфекцията може да засегне и ръцете и краката, но е по-често срещана при краката.

Причинители 

Гъбичките по ноктите могат да са причинени от много видове гъбички, но най-често се дължат на рода “дерматофити”.

Гъбичките могат да засегнат всеки, но са по-често срещани при по-възрастни хора. Това се дължи на по-чупливи и сухи нокти, които са по-лесни за проникване от гъбички.

Пробмели в кръвообращението (примерно причинени от диабет) също могат да са предпоставка за гъбички.

Инфекцията на крака може да прерастне в гъбички по ноктите на крака. 

Предаването от човек на човек е рядко.

Рискови фактори 

Рисковите фактори включват: напредване на възрастта, обилно потене, инфекция на крака, босо ходене във влажни публични зони, нарушаване на цялостта на кожата, диабет.

Усложнения на гъбички по ноктите

Влошените случаи на гъбична инфекция могат да бъдат болезнени и да увредят нокътя. В случаи на отслабнала имунна система, инфекцията може да се разрастне, което да доведе до сериозни последствия. 

Превенция 

Редица навици могат да предотвратят гъбичките по ноктите като: редовно миене на ръцете и краката и употреба на подходяща козметика; редовно рязане и/или пилене на нокти и дезинфекциране на уредите; честа смяна на чорапите (особено при обилно потене); чисти обувки; носене на джапанки или сандали в басейни и съблекални; маникюр и педикюр само в салони с добра хигиена; избягване на изкуствени нокти.

Диагноза 

Преглеждане на ноктите е достатъчно в повечето случаи, но понякога могат да се вземат проби и да се направят тестове, за да се определи точният вид гъбичка или да се изключи опцията псориазис като причинител. 

Лечение на гъбички по ноктите

Съществуват различни опции за лечение, като повечето изискват дълъг период до устанояване на траен ефект. 

Един от натуралните методи е билката Варбургия, като тя е лишена от странични ефекти, но отнема поне шест месеца прием и понякога не води до желания ефект.

Лекарства

Има лекарства за вътрешен прием , като те се справят с инфекцията бързо, но отново отнемат поне 12 седмици. За съжаление, тези лекарства имат тежък ефект върху черния дроб и не са много ефективни при хора над 65 години. Този вид терапия трябва да се следи за усложнения. 

Медицински лак 

Медицинският лак се нанася веднъж дневно върху нокътя и прилежащата кожа. След няколко прилагания, натрупаният слой се почиства с алкохол и апликацията започва наново. Лечението може да отнеме около година.

Медицински крем 

Има кремове, които се втриват в мястото на инфекцията. За да бъде максимално ефективен, нокътят може да се изтъни с пила или лосион, които съдържа уреа.

Операция 

Понякога отстраняването на нокътя може да помогне за нанасяне на лекарство директно върху инфектираното място. 

В много тежки случаи, специалист може да назначи перманентно отстраняване на нокътя.

Полезни навици и домашни лекове 

Кремовете и другита мазила без рецепта могат да доведат до много добри резултати. За максимален ефект ноктите трябва да за чисти, изрязани и накиснати във вода. 

Поддържането на добро състояния на ноктите чрез рязане, пилене, хидратиране и при нужда изтъняване намалява риска значително и увеличава ефективността на препаратите. 

При проблеми с кръвообращението е препоръчителна още по-взискателна грижа към ноктите, особено на краката.

Кога е препоръчителна консултация със специалист

Когато гъбичките по ноктите не се повлияват от домашни методи и лекарства без рецепта или при влошаване на симптомите е препоръчителна консултация със специалист.

Заключение

Гъбичките по ноктите са често срещани, като причинителите могат да са различни видове гъбички, но най-често се дължат на дермофити и засягат краката. 

По-възрастните хора, диабетиците и страдащите от друг вид инфекции са по-податливи към гъбички по ноктите. 

Симптомите на гъбичките по ноктите включват удебеляване или промяна на цвета на нокътя, болка, поява на неприятна миризма. 

Диагностицирането на гъбичките по ноктите е лесно, но понякога се правят допълнителни тестове за точния вид гъбичка и/или изключване на други заболявания. 

Голяма част от слчаите могат да се излекуват самостоятелно чрез лекарства без рецепта и спазване на хигиенни навици. 

В по-сериозни случаи и/или липса на резултат от домашни лечение, може да се наложи консутлация със специалист и назначаване на орални или топични лекарства. В най-сериозните случаи е нужна и оперативна намеса. 

Полезните навици, които могат да се предприемат за предпазване от инфекция включват: поддържане на добра хигиена и здраве на ноктите, обуване на джапанки или сандали при ходене на влажни публични места, често сменяне и носене само на чисти чорапи, използван ена дишащи обувки. 

Харесайте страницата Здравалник във Facebook, за да получвате информация и нови статии от нас 👍