Черният дроб е подобен на триъгълник, голям и месест орган, чиято най-голяма част се намира от дясната страна на коремната кухина. Тежащ около килограм и половина, той е червено-кафяв на цвят и се усеща като гума при допир. Органът е предпазен от ребрата около него и не може да бъде усетен на допир прeз кожата.

Черният дроб се състой от много фина, розово-кафява тъкан, която е обхваната в съединителна тъкан. Тази тъкан е допълнително покрита и подсилена от перитонеума на коремната кухина, който предпазва органа и го държи на мястото му.Перитонеумът свързва черния дроб на четири места: коронaрното сухожилие, триъгълните ставни връзки, които се намират отляво и отдясно на органа, и сърповидно сухожилие. Тези връзки не са истински ставни връзки в анатомичния смисъл на думата, а те се кондензирани региони на перитонеалната мембрана, които поддържат черния дроб.

Чернодробните клетки съдържат централно разположено ядро, гликоген и мастни капчици в цитоплазмата. Четвърт от хепатоцитите имат по две ядра. Тези клетки са много активни, имат добре представен гладък и гранулиран ендоплазмен ретикулум, множество митохондрии, като в цитоплазмата им се наблюдават гранули от жлъчни пигменти, лизозоми и др. клетъчни органели. Специфичността на тези клетки е в тяхното високо регенериране, тъй като при загуба на тъкан, те започват бързо да се делят чрез митоза.

Функциите на черния дроб са много и от изключителна важност за човешкото тяло, като той си набавя материал за обработване през кръвта. Кръвта от стомах, черва, задстомашна жлеза и слезка се влива в черния дроб през порталната вена. В черният дроб се синтезират химични съединения, които са нужни за нормалната дейност на тялото. Също там се разграждат и пречистват субстанции, от които  някои се съхраняват в черния дроб. Някой от химичните съединения, които се синтезират там, са протеини, като албумин, които са нужни за множество функции на организма като съсирване на кръвта. В този орган се изработват и холестерола и триглицеридите, като ролята на черния дроб в мастната обмяна е от голямо значение. Някои въглехидрати също се образуват там. Освен това, именно черният дроб е отговорен за складирането, а и за разпадането на глюкозата в гликоген, който бива съхраняван в черния дроб и мускулите. Друга функция е отделянето на жлъчка (жлъчен сок), която спомага храносмилането. Този процес е съпътстван с пигментната обмяна, като черния дроб преработва хемоглобина от разрушените еритроцити, което води до образуване на жлъчните пигменти, които са градивни частици на жлъчката. Освен това той предпазва орнагизма от оксидативни процеси, като преработва амоняка в безопасна урея, която се отделя в урината от бъбреците. В този орган се разпадат и медикаменти, алкохол, наркотици, както и инсулин и други хормони. Там се съхраняват и витамини и градивни частици на тялото, като това включва фолиева киселина, желязо и др.

Въпреки регенеративната му функция черният дроб трябва да се щади, тъй като той е от жизнено важно значение, поради многото му и разнообразни функции. Избягвайте употребата на алкохол, особено твърд, както и употребата на парацетамол, също и много мазни храни.

Ако се интересувате от други статии на здравна тематика, харесайте страницата Здравалник във Фейсбук, за да бъдете информирани за новите ни материали.