Ако сте от хората, които се колебаят дали да си вземат домашен любимец, нека ви представим няколко причини, които биха ви запознали с ползата от такъв.

  1. Домашните любимци са доказан и естествен начин за подсилвване на имунната система. Хората често се старят да избягват всякакви бактерии и микроби, като следствие на това те отслабват имунната си система. Домашните любимци и в най-голяма степен кучетата не се страхуват от бактериите и служат като медиатор, които помага и на нас хората да свикнем с някои от тях и да засилим имунната си система.
  2. Някои хора са алергични към животни и контактът с тях води до неприятни реакции като кихане и раздразнения около очите, но изследвания показват, че израстването с домашен любимец значително намалява риска от развиване на множество алергии. Допълнителна полза е, че намаляват риска от астма и други затруднения с дишането.
  3. Една от неочакваните ползи за притежателите на домашен любимец е и намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания особено при мъжете. Присъствието на домашен любимец нормализира нивата на триглицеридите и холестерола. Също така хора, които са претърпели инфаркт и имат домашен любимец, живеят по-дълго от претърпелите инфаркт, които не притежават такъв.
  4. Освен за физическото здраве домашните любимци помагат и за психическото здраве, като присъствието на друго живо същество успокоява хора с тежка депресия, самотни възрастни хора и боледуващите от алцхаймер. Друга полза е, че домашните любимци като кучетата са предпоставка за излизане навън, като излизането от затворени пространства и дишането на свеж въздух влиаят благоприятно на потиснатите състояния. Животните действат полезно на хора, които вдигат високо кръвно и получават паник атаки, като помагат за намаляване на кръвното налягане.
  5. Една от най-тривиалните, но въпреки това не за подценяване полза е, че домашните любимци изискват физическа активност. Домашните любимци имат нужда от голяма доза внимание и грижи, които подтикват човека към активен начин на живот. Кучетата изискват полагане на усилие за разходка, което помага на физическото здраве при застой или дълга работа на стол, като движението навън е полезно за раздвижването на кръвта и повдигане на тонуса.
  6. Домашните любимци помагат и за завързаването на нови социални контакти и подобряват комуникацията. Притежанието на един и същи вид домашен любимец е лесен начин за сприятеляване с непознат човек или пък изграждането на по-устойчив социален контакт. Домашните любимци водят до изграждане на доверие към хората, както и помагат за правилна самооценка, което често се оказва полезно при усъвършенстване на комуникацията.

Домашните любимци, освен че ни носят радост и приятни емоции, притежават множество полезни деиствия за здравето ни от различно естество, та ако някога сте се чудили дали да си вземете такъв, екипът на Здравалник ви препоръчва да го направите.