Андрографис  е  индийска билка. Тя е изключително горчива на вкус и затова си е спечелила прозвището „кралят на горчивото. “ Като билка в Аюрведа, тя е известна като Kalmegh или Kalamegha, което означава „тъмен облак“. В Малайзия, тя е известна като Hempedu Bumi, което означава „жлъчката на земята“, тъй като той е едно от най-горчиви растения, които се използват изобщо в традиционната медицина.

 „Кралят на горчивото“  ускорява обезвреждането и елиминирането на токсините чрез черния дроб и жлъчката. Няколко са ефектите от билката , които помагат на черния дроб. Андрографисът е мощен антиоксидант, който спира вредата на свободните радикали върху черния дроб.

Правени са редица проучвания, доказващи ефекта му върху черния дроб. Проучване  в Индия с 20 пациенти с инфекциозен хепатит А показва, че след лечение с андрографис симптомите отшумяват. Други проучвания показват, че билката намалява вредата от етилови натравяния, както и от разпространени лекарства като парацетамола.

Билката е и мощен имуностимулатор. Облекчава значително симптомите на грип и настинка. Действа успешно срещу вирусите, подсилвайки собствените защитни сили на организма.

Кралят на горчивото стимулира и работата на жлъчката, полезен е и при редица стомашни оплаквания. Според някои специалисти Индия е останала незасегната от смъртоносния испански грип в началото на миналия век именно благодарение на масовата профилактика с чай от андрографис.

Билката андрографис се съдържа в продукта DetoxiFive (Детоксифайв).