репей, детоксикация, черен дроб

Репеят е роден в източното полукълбо, но по-късно е разнесен из целия свят. Това бодливо растение обикновено се познава по неговите красиви лилави цветя и неговите широки, кръгли листа. То е едно от най-познатите и използвани растения. Не е чудно, че различните европейски и азиатски кухни го употребяват по най-различни начини. Докато някои използват корена да приготвят чай, японците го включват в своите храни, за да извлекат максимално полезните хранителни вещества. Ботаническият братовчед на питателния артишок има сладък и леко пикантен вкус и аромат. Репеят е изключително богат на полезни вещества. Бил е използван в традиционните народни лекарства. Безспорно е най-известен с благотворното си влияние върху кожата. Освен това притежава и редица други лечебни свойства:

 1. Влияе благотворно на кожата, косата и ноктите:

Репеят пряко влияе на кожата,  като стимулира регенерацията на клетките в епидермиса и укрепва самата съединителна тъкан. Именно затова той е естествен лек за дерматологични нарушения. Репеят има и антиоксидантни свойства, като елиминира свободните радикали в клетките. Антибактериалните и противовъзпалителни му свойства позволяват да бъде използван като безопасно естествено средство за разнообразни кожни заболявания, включително екзема и псориазис. Също така е доста популярен като лечение за суха кожа и дерматит. Ефективен е като домашен лек за кожни язви и акне. Репеят може да допринесе за здравия и бистър вид на кожата.

В грижата за косата, корените от репей могат да помогнат за успокояване на сърбежа по скалпа, контролират пърхота, и регулират производството на себум, което води до по-здрава коса и скалп. Репеят може да се използва и при косопад. Корените от Репей са перфектният балсам за суха кожа и коса. Ето защо той е широко използван за лечение на пърхот. Помага и при сух скалп, като насърчава растежа на косата.

2. Пречиства кръвта:

Репеят е един от най-мощните природни пречистватели на кръвта, известни на човека. Той пази кръвта свободна от токсините и свободните радикали. Намалява така наречената лепкавост на тромбоцитите. Стимулира отделянето на отпадъците от кръвта и потока на лимфата, което оказва влияние на цялостното снабдяване на органите с кръв и хранителни вещества. Корените понижават нивото на лошия холестерол и подобряват нивото на добрия холестерол в кръвта. Има силно потогонно действие. Липидният профил също претърпява пълна промяна при редовната употреба на тези корени.  Чрез силното си потогонно и диуретично действие, токсините бързо и лесно напускат тялото.

  1. Подпомага храносмилателната система:

Като детоксикиращо и пречистващо средство, Репеят е отличен източник на несъдържащи скорбяла полизахариди, включително инсулин и клей. Тези съставки подпомагат храносмилането и изчистването на токсините. Освен това действат и като леки лаксативи. Това, от своя страна, помага за облекчаване при запек.

 4. Подпомага доброто функциониране на бъбреците:

В качеството си на детоксикатор, Репеят гарантира, че нежелани химикали и токсини се изчистват от бъбреците. Той запазва бъбречната система чиста и предпазва от различни  болестни състояния, включително камъни в бъбреците и бъбречна недостатъчност. Има силно диуретично действие. На ниво бъбреци, ролята на репея може да бъде подпомогната от тази на  Леспедезата.

  1. Помага за поддържане на кръвната захар:

Различни проучвания показват, че поддържането на захарта в организма под контрол е от съществено значение, за да се осуети появата на различни по-сложни здравни проблеми. Репеят може да балансира кръвната захар и да я държи под контрол.

  1. Помощ в отслабване:

Репеят подпомага чрез потта да се изхвърлят токсични вещества, които иначе натоварват правилната обмяна на веществата. По този начин организмът може да се освободи от натрупаните отрови и да възвърне здравословните за него килограми.

Продуктът DetoxiFive (ДетоксиФайв) съдържа екстракт от репей.

 (следва продължение)