Андрографисът (Andrographis paniculata) е медицинско растение, особено ценено в ориенталската и аюрведическата медицина. Използва се от векове при редица неразположения, сред които диабет, високо кръвно налягане, бронхити, заболявания на черния дроб.

Билката се отличава с горчивия си вкус и здравословните си ползи, доказани чрез редица изследвания. Най-добре проученото ѝ активно вещество е андрографолидът, но особено внимание се обръща и на арабиногалактановите протеини.

Полезни действия на андрографис

Широко разпространени са приложенията на андрографиса срещу вируси и бактерии. Проучвания показват положителен ефект върху фактори, отговорни за възникването и поддържането на възпалителни процеси в организма. Билката се използва успешно в борбата със свободните радикали и защитата от оксидативен стрес. Андрографисът има силни имуностимулиращи свойства.

“Кралят на горчивото”, както още е известно растението в азиатската народна медицина, се прилага и при диабет. Проучване върху мишки с диабет показва, че екстрактът от андрографис в определени дози успява да намали нивата на кръвна захар с 61.81%.

Изследване доказва ефективността на екстракта от листата на андрографис и при лечение на инфекция на горните дихателни пътища, която не е съпроводена с усложнения. При съпоставка на групата, приемаща билката, спрямо приемащата плацебо, се наблюдава значително подобрение на състоянието и отшумяване на симптомите умора, безсъние, болки в гърлото и секреция от носа в рамките на пет дни. Подобренията започват от втория ден. В четвъртия ден има значително подобряване спрямо всички показатели – главоболие, умора, болки в ушите и гърлото, безсъние, секреция от носа, честота и интензитет на кашлицата.

Андрографисът модулира протеини и хормони в черния дроб, с което повлиява благоприятно функциите му. Проучвания изследват ефективността на андрографолидите и арабиногалактановите протеини от андрографиса като защитаващи фактори на черния дроб и бъбреците срещу етанолово натравяне и други токсини. Традиционно растението се използва при лечение на възпаления в черния дроб. Засилва и действието на жлъчката.

Билката е известна със своите детоксикиращи и пречистващи свойства. Екстрактът ускорява обезвреждането и елиминирането на токсични вещества, с което повлиява благоприятно целия организъм.