Навярно много от нашите читатели са главно запознати с вредите от захарта и най-често се замислят първо за фигурата си при покупката на сладки продукти. Всъщност по- малко калоричните й заместители са истинските вредители. Най-често съобщението „без захар“ върху опаковките на любимите ви сладки изделия означават, че захарта е заменена с аспартам. Аспартамът е изкуствен подсладител, създаден в лабораториите на “G.D. Searle” през 1965. Научните изследвания в лабораторията на фармацевтичната компания откриват субстанция, която е до 150 пъти по-сладка от еднакво количество захар. След одобрение от Американската асоциация по храните и лекарствата през 1974 той постепенно започва да навлиза в хранителната индустрия, като се популяризира изключително бързо. Въпреки това фармацевтичният гигант “G.D. Searle” бива разследван от екип от специалисти, заради манипулиране на научни изследвания. Един от специалистите д-р. Адриан Гросс пише отворено писмо до сенатор Хауърд Метзенбаум, в което изразява съмнение в квалификацията на екипа, провел изследванията за аспартама, както и съмнения в манипулация на експерименти, засягащи най-вече тумори и ракови болести. Тези открития може и да не доставят сериозни доказателства, че аспартамът води до сериозни заболявания, но е факт, че той залъгва еволюционно изградения процес на тялото за обработване на захар. При прием на аспартам мозъкът задвижва механизми за обработване на значително по-голямо количество глюкоза, отколкото всъщност приема, което може да доведе до здравословни проблеми. Друго негативно проучване гласи, че около 100% от финансираните от индустрията изследвания считат аспартамът за безопасен, докато около 92% от независимите изследвания смятат, че той може да бъде вреден. Голямо количество изследвания доказват, че и други изкуствени подсладители са вредни, защото залъгват мозъка и натоварват други органи при преработка. Препоръчително е човек да се придържа към естествените подсладители като стевията, меда, меласата и тн., като да внимава с ограничаването на количеството сладки, което употребява, а не на броя калории от опаковката им.