Едно жълто цвете краси много от поляните у нас. Малцина обаче знаят за неговите свойства. Златната пръчица неслучайно носи в името си посланието за вълшебство. Тя е лечебно растение, използвано още от Древността. Днес билката е обстойно проучена и успешно използвана при възпалителни състояния на пикочната система. В Германия  и други европейски страни продуктите на база златна пръчица са регистрирани като лекарствени, поради добрата ефикасност и безопасност.

Растението съдържа синергично действащи биоактивни вещества, осигуряващи нейния широкоспектърен ефект. За разлика от повечето диуретици, които нарушават електролитния баланс в организма, Златната пръчица действа калиево-съхраняващо. Това е от изключително значение за целия организъм и за поддържане на течностите в него. Освен диуретичен, билката притежава и противовъзпалителен, аналгетичен, спазмолитичен, антимикробен и имуномодулиращ ефект при уровъзпаления. Едно от най-силните свойства на билката е диуретичният ù ефект. Тя не позволява на урината да се задържи в пикочния мехур и да даде основание за поява на инфекции. Ако вече съществува такава, не позволява инфекцията да се задълбочи.  Флавоноидите, които са едни от активните вещества в билката, могат да повлияят отпускането на гладката мускулатура на пикочния мехур, като по този начин облекчават болката и мъчителните спазми при уриниране. Имуномодулиращият ефект пък действа общо укрепващо и помага на организма по-бързо и лесно да се справи с инфекцията по пикочните пътища. Силната противовъзпалителна дейност се дължи на сапонините в растението. Те директно атакуват възпалителните процеси по стените на пикочния мехур и възстановяват тъканите.

Синергичното действие на златната пръчица наистина я категоризира като вълшебна за пикочните пътища. Тя действа едновременно на няколко нива и по този начин лечебните ù свойства се подсилват взаимно.

CystiRen (ЦистиРен) съдържа екстракт от Златна пръчица.