Камъните в жлъчката са едно много специфично заболяване, тъй като около 10 -15 % от зрелостното население развива камъни в жлъчката, но около 1-4 % развиват и симптоми, като до 50 % от случаите на камъни в жлъчката биват открити случайно при други прегледи.

Тези на пръв поглед особени статистики около заболелите се дължат на естеството на заболяването, което е причинено от дисбаланс в жлъчния сок, който се състой от вода, жлъчните соли, билирубин, холестерол и други органични и неорганични компоненти. Разтворът от тези компоненти минава в течно състояние през жлъчния мехур в нормално състояние, но при промяна в състава на разтвора настъпват пробелми. Разтворът се сгъстява, което предразполага образуването на утайки във формата на твърди частици, които са ядрото на камъните. Тези образувания се заклещтват най-често в жлъчния мехур, но могат да се образуват и по цялото протежение на жлъчните пътища. Освен заради промяна на състава на разтвора, тези образувания могат да настъпят и при притискане на пътищата или на жлъчката Този натиск може да бъде причинен от възпаления, бременност, застоял начин на живот или консумиране на много мазнини. В някои случаи заболяването е на нервна основа.

Тези фактори за образуването са предпоставка жените да са по-често страдащи от това заболяване, което е статистически потвърдено, защото жените заболяват в пъти по- често от мъжете. Друго заключение от следенето на заболели пациенти е, че рискът от камъни в жлъчката нараства с напредване на възрастта.

Някои от симптомите са раздразнение, болки при лежене на една страна и тежест, но симптомите за камъни в жлъчката са често неосезаеми. При по-големи отлагания се наблюдава честа болка под дясното ребро или в горната част на корема, която в последствие се изостря. Тази болка може да се превърне в криза на жлъчнокаменната болест, която най- често се проявава през нощта (въпреки че може да бъде предизвикана и от други фактори при различните рискови групи), като симптомите се изразяват в болка в корема, повръщане, още по- остра болка в дясното подребрие и болка около дясната ключица, като кризата може да продължи в рамките на часове, в зависимост от случая.

Препоръчителни мерки за лечение и предпазване от камъни в жлъчката са избягването на мазни храни, особено от животински произход, и пълното им отказване при вече установено заболяване. Освен това се избягват и други обработени храни за сравнително трудна преработка от организма като консерви и колбаси. Храни, които са богати на много трудно обработваеми фибри като бобовите култури, също са неподходящи. За лечение може да се приема голямо количество вода, за да се възстанови състава на разтвора и да се пият лечебни билки и да се прилагат лечебни процедури около заболелия участък. При по-тежки ситуации, които биха довели и до кризистно състояние, се налага или приемане на медикаменти, които да разтварят камъните в дълъг период, или хирургична намеса.