Здравалник ви пожелава една по-спокойна, пълноценна и удовлетворяваща нова година, но за да бъде достижима, трябва да се постараем да се грижим за нашето физическо и психическо здраве. В съвременното ежедневие все по-често започват да присъстват термини като паник атака, депресия, недоспиване, инсомния, и тн. На пръв поглед изглежда все едно проблемите в психическото и физическо здраве и съня се разграничават с различаващи се причинителни, но всъщност те се влияят един от друг. Сега повече от всякога важи твърдението, че ние сме непрестанно свързани с технологиите. Както на работа, така и в личния си живот ние стойм пред екран, независимо дали става въпрос за компютър или телефон. Макар че често си мислим, че стоенето пред екран в инертно състояние ни разпуска, то не е така. Голяма част от професиите в момента са свързани с работа пред компютър, което означава, че стоенето пред екрана, дори и в домашни условия, ни кара подсъзнателно да си мислим, че все още сме на работа. Това е един от начините, чрез които технологията влияе на емоционалното ни здраве, тъй като не сме способни да си починем напълно. От друга страна, стоенето пред екрана влияе и на нашия сън и физическо здраве. Екраните излъчват синя светлина. Синята светлина представлява вълни с по-къса дължина и интензивно трептене. Тези вълни са от светлинния спектър, който слънцето излъчва през деня, и тези вълни ни държат бодри и будни. Стоенето пред екран и тази стимулация възпрепятсват лесното и нормлано заспиване, тъй като мозъка ни продължава да си мисли, че навън е ден и не може да синтезира нужните за заспиване  химикали. Некачествения сън има огромно влияние върху нашето психическо здраве, защото нашето настроение въпреки повечето вярвания се влияе в много голяма степен от физическо здраве, гени и след това се нарежда позитивната нагласа.

apple-macbook-laptop-technology-screen-gmail

Допълнително, дългото стоене пред компютъра често е свързано с неправилна дистанция и позициониране на екрана. По този начин очите се увреждат, защото се изсушават и очните мускули се напрягат от постоянното стоене в този ъгъл. Неправилното позициониране на екрана води и до дълго стоене с изкривен гръб, врат или кръст. При натрупване на напрежение в тези мускули възниква болка. Въпреки че в сегашно време имаме достъп до приятели навсякъде по всяко време чрез онлайн комуникацията, ние не се чувстваме удовлетворени, а обратното- стойм постоянно пред компютъра или на телефона, дори и очакваме признание от социалните мрежи. Здравалник препоръчва през новата година да прекарваме по-малко време в интернет и повече време в истинска комуникация. Това не означава колективно стоене пред телевизора, а говорене, свързано със слушане, внимание и гледане в очите, тъй като тези неща макар и тривиални са важни за истинско осъществаване на връзка със събеседника. Тази комуникация макар и да е ограничена спрямо дистанция, допринася много повече за психическото здраве, тъй като удовлетворява нуждите ни като социални същества. Заменете вечерното стоене пред компютъра или телевизора с четене на книги, това ще улесни заспиването ви и ще ви обогати повече. Тъй като все пак работата ви може да е свързана със задачи на компютър, които не могат да се избегнат, гледайте да поставяте екрана на нивото на очите и си напомняйте да мигате, защото това е естествения начин за овлажняване на окото.

Ако изпитвате проблеми с емоционалната си стабилност и инструкциите за правилна употреба на електронни устройства, осъществяването на истинска комуникация и четенето не помагат във вашия случай, Здравалник препоръчва в пристъп на внезапно безпокойствие, да прекъснете вашата дейност, да затворите очи и да вдишате дълбоко, бавно и леко и да издишате дълбоко, бавно и леко. Концентрирайте се единствено върху дишането и нищо друго. Този метод ви разрешава да се отърсите от стреса, като помага за разсейването ви от проблема, както и балансира сърдечния ритъм и подобрява притока на кислород към мозъка и други важни органи, което подобрява тяхната дейност, следователно и вашата физическа, а от там и психическа реакция към стреса. (повече информация за промяна в настроението и тревожност и безсъние)

Здравалник се надява да ви е бил полезен с тези съвети, които да отнесете към новата година и както винаги ви пожелава да сте по-здрави във всеки един аспект.

Ако искате да следите новите ни публикации и да се свържете с нас, може да харесате страницата Здравалник във Фейсбук.