Думата остеопороза има гръцки произход, като “osteo” е кост, а “poros” – пори. 

Остеопорозата е едно от най-често срещаните заболявания на костите. Тя се дължи на намаляване на костната плътност, което може да е вследствие на прекалено голяма загуба, малко производство или и двете.

Костите стават по-слаби и се чупя по лесно, като фрактурите могат да бъдат предизвикани от най-малки причини като обикновени падания, а в тежките случаи дори от кихане. 

Костната структура

Костите са изградени от минерали, като те се състоят от плътна външна обвивка, в която има по-мека гъбестта мрежа. Когато една кост се разглежда под миркоскоп, тя прилича на медена пита, заради сходството по структура. 

Костта постоянно се разрушава и обновява, като контролът на този процес се извършва от остеокласти (разграждащи клетки) и остеобласти (изграждащи клетки).

Тези клетки поддържат различен баланс през различните стадий на живота, като в началото остеобластите работят усилено, така човек пораства през детвстото и юношеските си години. След това те дълго време са в баланс, но с напредване на възрастта, остеокластите започват да доминират и скелетът отслабва. 

скелет

Дефиниция на остеопороза

При някои хора костната плътност намалява, като погледнати под микроскоп, техните кости биха изглеждали като медена пита с големи дупки и повече празно пространство. Остеопорозата не води непременно до болки, като един от по-забележимте симптоми е характерното прегърбване. То се проявява в случаи, когато скелетът отслабва и е неспособен да носи тежестта на горната част на тялото. Други симптоми са фрактурите. Когато те се появят, настъпват и дългите болки. 

Рискови групи и предразполагащи фактори

Пол

Жените са значително по-предразположени към остеопороза, заради хормоналния баланс, който се нарушава повреме на менопаузата, тъй като остеобластите и остеокластите се регулират от женските хормони. Преждевременната менопауза е още по-сериозен фактор за развитие. 

Семейна история

Важен фактор е и семейната история, тъй като наличието на фрактура на таза или бедрото при някои роднина, означава в пъти по-голяма предразположение към остеопороза. 

Заболявания

Болестите, които предразполагат към остеопороза са ревматоиден артрит (RA), лупус, болест на Бехтерев, цeлиакия, възпалително заболяване на червата (IBD), операция за отслабване, гастректомия, стомашен байпас, рак на гърдата, рак на простатата, левкемия и лимфом, множествена миелома, сърповидно-клетъчна анемия, инсулт, болест на Паркинсон, множествена склероза, травми на гръбначния мозък, таласемията, депресия, хранителни разстройства на психична основа, диабет, хиперпаратиреоидизъм, базедовата болест, синдром на Кушинг, тиреотоксикоза, нередовна менструация, преждевременна менопауза, ниски нива на тестостерон и естроген при мъжете, ХИВ / СПИН, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), включително емфизем, Атлетична триада при жените спортисти (включва загуба на менструация, нарушение на храненето и прекомерно натоварване), хронично бъбречно заболяване, чернодробно заболяване, включително билиарна цироза, трансплантации на органи, синдром на полиомиелит, лоша диета, включително недохранване, сколиоза, отслабване. 

болки в гърба

Лекарства

Лекарства, които могат да повлияят са: алуминиеви антиациди, антисептични лекарства (само някои) като Фенобарбитал, ароматазни инхибитори като Arimidex®, Aromasin® и Femara®, химиотерапевтични лекарства, циклоспорин А и FK506 (Такролимус), гонадотропин-освобождаващ хормон (GnRH) като Lupron® и Zoladex®, хепарин, литий, медроксипрогестерон ацетат за контрацепция (Depo-Provera®), метотрексат, инхибитори на протонната помпа (PPI) като Nexium®, Prevacid® и Prilosec®, селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин (SSRI) като Lexapro®, Prozac® и Zoloft®, стероиди (глюкокортикоиди) като кортизон и преднизон, Tамоксифен® (предменопаузна употреба), тиазолидиндиони като Actos® и Avandia®, тиреоидни хормони- прекаляване, стероиди- лечение с големи дози или над 3 месеца.

Диагностика 

Не всеки, които е с напреднала възраст, трябва да отиде на изследване за остеопороза. Препоръчително е хората в рискови групи да се изследват, особено след 50-годишна възраст. 

Процедурата е 15-20 минутен безболезнен скенер, които не излъчва големи количества радиация. След това лекарят може да използва софтуер, за да предположи кои са най-рисковите за фрактура зони. 

Лечение и начин на живот с остеопороза 

Най-важното при страдащите от остеопороза е предпазването от травми. Фрактурите могат да доведат до доживотна болка, затова е важно обезопасяването на дома, предпазването от конкретни видове спорт и внимание при ходене или шофиране в сезони с повишена опасност. 

При тежки случаи, лекарите могат да предпишат лекарства, които да заздравяват костите. 

Превенция и подобряване на състоянието 

Превенцията е изключително важна за хората, принадлежащи към рисковите групи, като хората, които вече страдат от остеопороза, могат да се повлияят позитивно от тези съвети. 

Спортуването 

Спортуването е важно за предотвартяването на остеопороза, като спортът предизвиква заздравяване и подсилване на костите. Препоръчително е спорт, които да носи тежестта на тялото, като тичане, леко тичане или продължително ходене. 

Добавянето на тежестти увеличава и костната плътност, но не е препоръчително за хора, които вече страдат от остеопороза. Това важи и за спортова като тенис на корт, скачане на въже, аеробика и тн, които са подходящи за превенция, но не и за боледуващи. 

Начина на хранене

Набавянето на добро количество калций и витамин D е важно за предотвартяването на остеопороза, тъй като те са свързани с абсорбирането на калций през червата, както и с изграждането на скелета. 

Калций се съдържа в млечни продукти като мляко, сирене и кисело мляко; обогатени с калций видове мляко, произведено от соя, ориз или овес; риба, която се яде с костите, като консерви сардини; листни зелени зеленчуци като зеле, къдраво зеле, броколи, крес; боб и грах; някои ядки, семена и сушени плодове.

Витамин D се произвежда чрез стоене на слънце, но е добре да не се праклява, тъй като това води до рискове като топлинен удар и кожен рак. 

Вредни навици 

Важно е избягването на цигари и прекомереното количество алкохол при хора в рискови групи или вече страдащи от заболяването, защото и двата навика влияят директно на костите, като или изсмукват калций или попречват на изграждането на нова костна тъкан. 

алкохол

Заключение

Остеопорозата е състояние, при което човек губи костна плътност и костите стават слаби и чупливи. Макар и да няма ясно изразени симптоми (освен ако няма прегърбване), то представлява риск, тъй като фрактурите, които настъпват вследствие на остеопороза костват много средства, време и болка. 

Има много фактори като пол, семейна история, лекарства и заболявания, които могат да предизвикат остеопороза, като освен при по-възрастни хора, тя може да се появи и при по-млади. 

Има много полезни навици, които могат да се усвоят за превенция на остеопороза като активен начин на живот, здравословно хранене с разнообразни храни (млечни продукти, риба, зелени зеленчуци), както и избягване на вредни навици като пушене, пиене и застоял начин на живот. 

Веднъж настъпило заболяването пак може да се практикува полезен начин на живот, но също толкова важно е превенцията от травми. 

Ако искате да разбирате за статиите ни веднага щом бъдат публикувани, харесайте страницата Здравалник във Фейсбук.