Панкреасът е около 15 – 25- сантиметров орган, намиращ се в коремната кухина. Точното му разположение е зад стомаха в горната лява част. Панкреасът е заобиколен от червата, стомаха, черния дроб и други органи. Голямата част на панкреаса се намира при връзката на стомаха с тънките черва, защото след като стомахът изсипе частично преработената храна в тънките черва, панкреасът излива допълнителни храносмилащи ензими, за да може тя да се дообработи. Тази му фунцкия спада към една от главните, защото панкреасът има две основни функции: екзокринна функция, която помага за храносмилането и ендокринна функция, която регулира кръвната захар.

Почти целият панкреас е изграден от екзокринна тъкан. В тази тъкан се произвеждат храносмилателни ензими като трипсин и химотрипсин за храносмилането на протеини; амилаза за смилането на въглехидрати и липаза за разграждането на мазнини и др. Тези ензими се освобождават от ацини при влизането на храна в стомаха чрез панкреатични сокове, които минават през няколко канала, които се вливат в главния канал на панкреаса. Каналът на панкреаса се присъединява към общия жлъчен канал, за да образува ампулата на Фатер (Ampulla of Vater), която е локализирана в първата част на тънките черва, наречена „дванадесетопръстник“. Общият жлъчен канал произлиза от черния дроб и жлъчния мехур и произвежда друг важен стомашен сок, наречен жлъчна киселина. Панкреатичните сокове и жлъчната киселина се отделят в дванедесетопръстника и помагат на тялото да храносмели мазнини, въглехидрати и протеини.

Панкреасът се състой и от около 1-4% ендокринни клетки, наречени клтеки Лангерханс. Тези клетки стоят накуп в струпвания, приличащи на гроздове. Те произвеждат хормони, които регулират кръвната захар и секрецията на сокове от панкреаса. Тези хормони се освобожват директно в кръвния поток. Два от основните хормони, които панкреасът освобождава са инсулинът, който понижава кръвната захар и глюкоган, който повишава кръвната захар. Регулирането на кръвната захар е от голямо значение за много органи, като грешното количество се отразява директно на мозъка, черния дроб и бъбреците. Здравият панкреас произвежда точното количество химикали в правилното време и така се координира процеса на храносмилане и усвояването на глюкозата от клетката.

Последвайте страницата Здравалник във Фейсбук, за да получавате нотификация, когато излизат най-новите статии.