Болестта на Крон е възпаление на храносмилателния тракт, често съпътствано с болка и неразположение. Точната причина за появата на болестта не е известна. Предполага се, че може да е предизвикана от микроорганизми, които стимулират ненормално високата имунна реакция, караща защитните клетки да нападнат и собствения храносмилателен тракт. Съществува вероятност за наследствена обремененост, но семейната история със заболяването в повечето случаи не играе особена роля, защото повечето боледуващи, нямат роднина, който също да страда от болестта на Крон.

Смята се, че неправилният начин на хранене и стресът също биха могли да имат вина за влошаване на заболяването, но специалистите предполагат, че това може да са съпровождащи фактори, но не и основни причинители. Болестта на Крон може да се появи при всяка възраст, но е по-вероятно да се развие, когато човек е млад. Тютюнопушенето и нестероидните противовъзпалителни средства могат да доведат до възпаление на червата и до влошаване на вече съществуваща форма на болестта. Тютюнопушенето е най-важният фактор, който е възможно да се контролира и от който зависи развитието на заболяването.

Симптоми на болест на Крон

Болестта на Крон може да засегна всяка част от тънкото или дебелото черво. Симптомите най-често се развиват постепенно, но понякога се появяват рязко без предходен симптом. Когато е в активен период, може да се наблюдава диария, треска, умора, стомашна болка и крампи, кръв при изхождане, афти, намален апетит, както и редица други неразположения. 

Усложнения

Болестта на Крон може да засегне цялостно дебелината на чревната стена. Хроничното възпаление може да доведе до язви по чревния тракт и фистула. Възпаленията могат да попречат на усвояването на хранителните вещества и да доведат до здравословни проблеми в други части на тялото, сред които анемия, проблеми с кожата, остеопороза, артрит, проблеми с пикочния мехур, заболявания на черния дроб.

Диагностициране на болест на Крон

Диагностицирането изисква лабораторни или процедурни тестове, насочени най-вече към състоянието на червата. За момента няма лечение на болестта на Крон, но съществуват медикаменти и други стратегии за намаляване и потискане на симптомите, чрез които много хора успяват да живеят нормално въпреки заболяването.