Преддиабетното състояние е термин, който не е изцяло признат и наложен, особено в българската медицина. Преддиабетното състояние е охарактеризирано с по-високи от нормалните нива на кръвна захар, но не достатъчно високи, за да спадат към състоянието диабет от втори тип. Хората, които не предприемат промени в начина си на живот, които спадат към категория на преддиабетно състояние, най-вероятно ще развият диабет от втори тип. Другата причина за промяна на живота, освен развитието на диабет от втори тип, е, че преддиабетното състояние вече е започнало да затормозява и да оказва ефект върху органи като сърцето, кръвоносните съдове и бъбреците. Тези органи страдат много при диабет от втори тип ако не бъдат взети мерки.

Преминаването от преддиабетно състояние към диабет тип две не е неминуемо. Здравословното хранене, движението и поддържането на здравословен начин на живот могат да спомогнат за връщането към нормални нива на кръвна захар. Преддиабетното състояние е възможно както при възрастни, така и при млади хора и деца.

Освен кръвната захар, която не се мери регулярно , други симптоми на преддиабет са потъмняване на кожата, най-вече около врата, мишниците, лактите, коленете и кокалчетата. Важно е да се отбележи, че наднорменото тегло, съпроводено с напредване на възрастта, е една от главните предпоставки за диабет тип две, тъй като мазнините пречат на инсулина. При наднормено тегло е редно да проверявате от време на време кръвната си захар, за да знаете дали сте в преддиабетно състояние и в риск за развитие на диабет от втори тип.

Симпотоми, които вече индикират, че сте развили диабет от втори тип са увеличена жажда и сухота в устата, чести позиви за уриниране, умора, размазано виждане и тн.

Хората с преддиабет не обработват захар (глюкоза) правилно. В резултат на това захарта се натрупва в кръвта, вместо да изпълнява нормалната си функция да дава енергия на клетките, които изграждат мускулите и другите тъкани.

lump-sugar-549096_640

Повечето от глюкозата в тялото идва от храната. Когато храната се усвоява, захарта навлиза в кръвта. Транспортирането на захар от кръвта в клетките на тялото изисква хормона инсулин. Инсулинът се произвежда в лангерхансовите острови и се секретира от панкреаса. Панкреасът отделя инсулин при хранене. Когато инсулинът циркулира, той позволява захарта да влезе в клетките и намалява количеството захар в кръвта. Със спадането на нивата на кръвната захар в кръвта намаляват и нивата на инсулин. При преддиабетно състояние  в този процес започват да се наблюдават нарушения. Вместо да дава енергия на клетките, захарта се натрупва в кръвта. Високата кръвна захар се получава или когато панкреасът не произвежда достатъчно инсулин, или клетките стават резистентни на действието на инсулин, или и двете.

Факторите, които повишават риска от развитие на диабет от втори тип, повишават и риска от развитие на преддиабетно състояние. Тези фактори включват:

 • Наднорменото тегло – основен рисков фактор за преддиабетно състояние и диабет от втори тип. Колкото повече мастна тъкан имате – особено в и между мускулите и кожата около корема – толкова по-резистентни са клетките ви към инсулин.
 • Размер на талията – големият размер на талията може да показва инсулинова резистентност. Рискът от инсулинова резистентност се увеличава при мъже с диаметър по-голям от 100 сантиметра и при жени с размер на талията, по-големи от 87,5 сантиметра.
 • Начина на хранене – храненето с червено месо и преработено месо, пиенето на захар и подсладени със захар течности е свързано с по-висок риск от преддиабетно състояние или диабет от втори тип. Храненето с плодове, зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни и зехтин е свързано с по-нисък риск от преддиабетно състояние.
 • Липса на движение – колкото по-застоял начин на живот, толкова по-голям е рискът от преддиабетно състояние или диабет от втори тип. Физическата активност ви помага да контролирате теглото си и да оползотворявате глюкозата като енергия, което прави клетките по-чувствителни към инсулин.
 • Възраст – въпреки че диабетът може да се развие във всяка възраст, рискът от преддиабетно състояние и диабет от втори тип се увеличава след 45-годишна възраст. Това може да се дължи на факта, че хората са склонни да се движат по-малко, да губят мускулна маса и да увеличат теглото си с напредване на възрастта.
 • Семейни заболявания-  рискът от преддиабет и диабет от втори тип се увеличава, ако имате родител или братя или сестри с диабет от втори тип.
 • Раса – въпреки че не е ясно защо, но хората от определени раси (африканци, испанци, индианци, азиатци и американци от Тихия океан) е по-вероятно да развият преддиабет или диабет от втори тип.
 • Гестационен диабет –  ако сте развили гестационен диабет по време на бременност, вие и вашето дете сте изложени на по-висок риск от развитие на преддиабетно състояние и диабет от втори тип. Ако сте родили бебе, което тежи повече от 4,1 килограма, също сте изложени на повишен риск от преддиабетно състояние и диабет от втори тип.
 • Синдром на поликистозните яйчници – това често срещано състояние, характеризиращо се с нередовна менструация, излишък от растежа на космите и затлъстяването, увеличава риска от преддиабетно състояние или диабет от втори тип.
 • Сън –  хората с определено нарушение на съня (обструктивна сънна апнея) имат повишен риск от инсулинова резистентност. Хората, които работят в променливи смени или нощни смени, които вероятно причиняват проблеми със съня, също могат да имат повишен риск от преддиабетно състояние или диабет тип две.
 • Други фактори, свързани с преддиабет, включват: високо кръвно налягане, ниски нива на липопротеините с висока плътност (HDL – добрия холестерол), високи нива на триглицериди. Когато тези фактори фигурират със затлъстяване, те се свързват с инсулинова резистентност. Комбинацията от три или повече от тези състояния често се нарича метаболитен синдром.

Предотвратяване

Изборът на здравословен начин на живот може да ви помогне да предотвратите преддиабетно сътояние и преминаването му в диабет от втори тип – дори ако в семейството ви има хора с диабет. Съветите ни са

 • Яжте здравословни храни, като избягвате прекалено обработени храни с висок срок на годност, излишък от сладки работи, изкуствени подсладители и подсладени течности
 • Бъдете физически активни редовно
 • Опитайте се да свалите излишните килограми чрез хранене и физическа активност.
 • Контролирайте кръвното си налягане и холестерола, като спазвате горните съвети

Екипът на Здравалник смята, че преддиабетното състояние може да се повлияе чрез режим на хранене и спорт. Бъдете здрави! За повече информация и нови статии, последвайте страницата Здравалник във Фейсбук.

Статията за диабет тип 2