В разговорната реч холестеролът се дели най-често на добър и лош, но това е прекалено общо разграничениe, тъй като темата за холестерола не може да се разглежда  с подход като черно и бяло. Холестеролът е съществено важно вещество, което се произвежда от организма, но също така си набавяме с храни с животински произход или чрез преработени мазнини. Холестеролът е базиран на мазна основа, което означава , че не се смесва с кръвта, защото тя е на водна основа. Холестеролът се пренася  из тялото чрез липопротеини, като неговите четири основни функции, без които не бихме могли да оцелеем са : да участва в изграждането на клетъчните стени, необходим е за приготвяне на храносмилателни жлъчни киселини в червата, позволява на тялото да произвежда витамин D, позволява на тялото да произвежда определени хормони.

Липопротеините, които пренасят холестерола се делят на два вида. Липопротеини с ниска плътност (LDL) – холестерола, носен от този тип, е известен като лош холестерол.  Функцията на този липопротеин е да пренася холестерол от черния дроб към клетките, но при излишък на мазнини, липопротеинът с ниска плътност оставя мазнини в кръвоносните съдове и артериите. Липопротеинът, който е на по-малки частици е опасен, защото той достига до по-фини кръвоносни съдове и ги запушва. Белите кръвни телца могат да преработят тези наслагвания, но ги превръщат в токсична форма, като белите кръвни телца продължават да се натрупват и се образуват възпаления и плаки, които са опасни за кръвоносните съдове. Липопротеинът с висока плътност (HDL) – холестерол, известен като „добър“ холестерол има за функция да носи холестерола от клетките към черния дроб. Той събира холестерола, оставен от липопротеините с ниска плътност. Двата вида липопротеини са важни и нужни, та вместо да ги разделя на добри и лоши, човек трябва да се стреми да ограничава вредните преработени мазнини, който приема като цяло. Високите нива на холестерол не са единствената причина за затормозяване на кръвоносните съдове. Триглицеридите също са от значение. Триглицеридите са вид мазнини. Те се произвеждат от излишъка от калории (особено лесни калории) при хранене и се натрупват в кръвта, като тяхната функция е да съхраняват енергия, която тялото да използва в по-късен момент.

Високият холестерол и триглицеридите поставят хората в рискова група за много заболявания като коронарна болест на сърцето, която е предпоставка за инфаркт, диабет от втори тип и всякакъв тип сърдечно-съдови заболявания. Намаляването на нивата на мазнини в кръвоносните съдове помага за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявание. Натрупването на холестерол е част от процеса, които запушва артериите, наречен атеросклероза, в който се образуват плаки и ограничават притока на кръв. За това е препоръчително човек да внимава за нивата си на холестерол и е препоръчително да намалява храни, съдържащи холестерол, като пример за това са червеното месо, пълномаслени млечни продукти, маргарин, хидрогенирани масла, топено масло, гъши мазнини, сметана, кокосови и палмови масла и кокосов крем. Храни, които съдържат тези продукти, също са вредни.

Препоръчително е хората с висок холестерол да се стараят да се хранят здравословно, като учени от Харвард са изследвали и съставили списък с храни, които могат да намалят холестерола: овес, ечемик, пълнозърнести храни, боб, патладжан, ядки, растително масло (рапица, слънчоглед), плодове (главно ябълки, грозде, ягоди и цитрусови плодове), соя и соеви храни(внимавайте за ГМО), мазни риби (по-специално сьомга, риба тон и сардини), храни с много фибри. Храненето не е единственият метод за предпазване. Физическата активност също е важна, тъй като наднорменото тегло също може да е признак на високи нива на холестерол и триглицериди, а спортуването засилва метаболизма. Пушенето също е вредно за нивата на холестерол, а пиенето е лесен прием на калории, които да се преобразуват в триглицериди. Бъдете загрижени за здравето си и се предпазвайте от сърдечно-съдови заболявания. За да бъдете известени за най-скорошните ни статии, харесайте страницата Здравалник във Фейсбук.