запек, слабителни

Важно е червата да се изпразват редовно. Дебелото черво натрупва отпадни продукти. Антигените и токсините на чревните бактерии и несмляната храна могат да допринесат за развитието на захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза, кандидоза, улцерозен колит.

Трябва да сме особено внимателни при избора на продукт срещу запек. Съществуват четири основни вида слабителни средства, които се използват за стимулиране на изхождането по голяма нужда: увеличаващи обема на изпражненията; смекчаващи; осмотични и препарати, стимулиращи перисталтиката.

  1. Смекчаващите средства са минералните масла и натриевият докузат – омекотяват изпражненията, но не се препоръчва честото им използване, защото при вдишване минералните масла могат да увредят белия дроб.
  2. Осмотичните са препаратите, съдържащи соли и въглехидрати – лактулоза, сорбитол, магнезиев сулфат, магнезиево мляко. Те извличат вода в дебелото черво и така стимулират изхождането. Не се препоръчват за редовна употреба, тъй като водят до зависимост.
  3. Препаратите, стимулиращи перисталтиката – бизакодил, касантранол, рициново масло, фенолфталеин, майчин лист (сена) водят до зависимост и при редовна употреба увреждат чревните стени. Действието им е придружено с газове и болки в стомаха и червата.
  4. Слабителните, увеличаващи обема на изпражненията – Псилиум (Psyllium), трици, метилцелулоза, абсорбират вода и увеличават размера на изпражненията. Те са единствените слабителни, които са безопасни  при всекидневно използване.

Псилиумът e растение, познато из цяла Европа, Азия и в двете Америки, заради ценните му фибри. Най-ценната съставка, добивана от растението, са водно разтворимите и неразтворимите влакна, от които са изградени стените на растителните клетки на псилиума.

Растението Псилиум е напълно безвредно, не води до зависимост, нормализира моториката на червата и осигурява нужния комфорт. Чрез приемането на растителни фибри се избягват отрицателните странични действия, съпътстващи използването на всякакъв вид лекарствени средства срещу запек. Характерно за псилиума е не бързото, а трайното и безвредно действие. Ефектът не е мигновен и именно заради това уравновесява по напълно естествен начин нормалната чревна флора. Подходящ е за дълготрайна употреба без да нарушава перисталтиката и да води до лениви черва. Действа меко и с натрупване, като не предизвиква неприятно усещане на болка и дискомфорт. Препоръчителен е приемът му с голяма чаша вода. Поради липсата на странични ефекти псилиумът се препоръчва пред всички останали разхлабителни. Продуктът „Лаксал” (Laxal) е направен изцяло на базата на Псилиум.

 

Д-р Димитър Пашкулев