Тези плодове са класифицирани, като суперплодове от екипа на Здравалник, заради високото си съдържание на витамини, специфичните си действия или комплекс от полезни действия.

Съобщение: Извиняваме се за липсата на мултимедиен материал за изобразяването на екзотичните плодове. Това се дължи на авторски права, но плодовете могат да бъдат потърсени в Google с латинските им наименования.

Каму Каму бери (Myrciaria dubia)

Каму Каму има сбор от желани полезни действия. Тя помага за образуването на колаген, което допринася за еластичността на кожата и подобрява вида й. Същевременно тя предпазва нервната система и подобрява активността на мозъка. Каму Каму е и изключително добър източник на Витамин C , като половин супена лъжица съдържа 240% от нужното количество за режим на хранене, базиран на 2000 калории.

kiwi-428080_1920

Киви (Actinidia deliciosa)

Кивито е източник на разнообразни витамини и има голямо съдържание на витамин C, който е изключително важен за човешкия организъм. Плодът, особено с кората, е изключително богат на фибри и пребиотици, които подпомагат храносмилателната дейност.

Пъпеш (Cucumis melo)

Пъпешът съдържа витамин А, които подобрява възпроизвеждането на клетките. Освен това, той влияе добре на кожата, като има почистващо действие. Консумирането на големи количества от плода е отличен метод за набавяне на антиоксиданти като полифеноли. Проучвания показват, че консумирането на големи количества плодове и по-конкретно пъпеш, заедно с още четири широко употребявани плодове, спомага образуването на C-реактивен протейн.

Дуриан (durio)

Дуриан е тонизиращ плод, който с пропорцията на количеството си мазнини, забавя навлизането на глюкоза в кръвта. Количеството амино киселини като триптофан  заедно с Витамин Е подхранват кожата и са мощен антиоксидант.

Шизандра (Schizandra chinesis)

Плодовете на Шизандра, консумирани като чай или в топла вода, пречистват кръвта, подобряват зрението и стимулират сексуалното либидо. Също служат за изчистване и приятен вид на кожата. Съдържат антиоксиданти, сапонини и полизарахиди, както и специфични вещества като шизандрин.

goji-324932_1920

Годжи (Lycium barbarum)

Годжито е хилядолетна суперхрана, защото още от древността е използвана за стимулант на черния дроб, зрението, сексуалните функции, имуната система и гъвкавостта на кръвоносните съдове. Тези ползи се дължат на богатата стойност на витамини, минерали, полизахариди, аминокиселини и тн.

Акай бери (Euterpe oleracea)

Акай бери, както и повечето суперплодове от тази класация, съдържа Витамин C, Витамин Е, бетакаротин. Също така се отличава и с високото си съдържание на антиоксиданти, от които антоцианин. Освен това съдържа интересен профил от аминокиселини, които намаляват нивото на вредния холестерол.

Авокадо (Persea americana)

Макар и някои от вас да са учудени от поставянето на авокадото в тази класация, то е многогодишна култура и съдържа семена, което означава, че е плод. Сходно на Акай берито, той съдържа мастни киселини, които намаляват лошия холестерол, но освен това, е полезен и за усвояването на каротеноидите, които са важни за сърцето.