При състоянието, известно като инсулинова резистентност, клетките не разпознават правилно инсулина. Те не могат да използват за енергия глюкозата от кръвта, поради което панкреасът произвежда повече инсулин. Това го изморява и повишава нивата на кръвната захар, което води до редица здравословни проблеми.

Инсулин

Инсулинът е хормон, който се произвежда от панкреаса по време на хранене и помага на глюкозата в кръвта да влезе в клетките и послужи за енергия. При инсулинова резистентност е нарушен механизмът за секретиране на инсулин и приемане на глюкоза от кръвта. Някои състояния на организма, сред които напреднала възраст, наднормено тегло, редица здравословни неразположения, семейна обремененост, етничеста принадлежност, заседнал начин на живот, високовъглехидратна диета, пушене, проблеми със съня, както и някои медикаменти, могат да доведат до инсулинова резистентност, известна още като метаболитен синдром.

Предразполагащи фактори за инсулинова резистентност

От особено значение е да се следи теглото, защото натрупването на мазнини в коремната област допринасят за хронични възпаления в тялото. От там може да се развие инсулиновата резистентност, която с времето да прогресира в диабет тип 2. За да не се стигне до там, са необходими някои промени в начина на живот, които да подобрят цялостното състояние на организма. Специалистите съветват да се извършва умерена физичеста активност, да се поддържа здравословно тегло, а в менюто да преобладават плодовете и зеленчуците, следвани от пълнозърнести и бобови храни, ядки, риба и източници на чист протеин. Инсулиновата резистентност е обратимо състояние, затова е важно човек да взема нужните мерки за здравето си.