Колко често искаме да си купим нещо, но нямаме достатъчно информация за него? Слава Богу, че живеем в нашето време – има толкова възможности за набавяне на инфо – вестници, радио, телевизия и най-големия – интернет. Има и други източници, но всичко зависи от това какво търсим.

Например, когато си търсим кола – проверяваме характеристиките й, разхода на гориво, питаме майстори какъв е най-честия дефект, който се проявява. Когато си търсим рокля, обикаляме целия град да сравним наличните, да проверим цените и качеството. Когато искаме да си купим жилище обикаляме с месеци различни квартали, блокове … Винаги отделяме нужното време и внимание за важните покупки. И след това ги поддържаме в изправност – грижим се за колите си – сипваме им бензин, масло, ходим на технически преглед; грижим се за апартаментите си – поддържаме ги и се стараем да не допускаме нещо да се повреди. Перем дрехите си с омекотители, за да запазим тъканта за максимално време.

Но какво става, когато искаме да се погрижим за здравето си? Обикновено най-ценното оставяме на последно място – не се грижим за него, докато положението става нетърпимо и тогава започваме да се чудим какво да направим.  Колко пъти сме усещали болка в зъба и си казваме – ето сега един аналгин и ще спре, пък може да се оправи и от само себе си. Или ни боли глава – още един аналгин и „проблемът се оправя”! Не можем да заспим – или се въртим няколко часа или търсим някое силно приспивателно.

Тялото е една съвършена машина на природата – много по-сложна от всяка друга, сътворена от човешка ръка. Но как се грижим за нея? Когато сипваме бензин в колата, търсим качествен, за да не се развали. А когато ядем – знаем ли колко качествена е храната ни? Движим ли се достатъчно? Знаем ли какво да направим за тялото си, за да е добре? Правим ли достатъчно за него? Успяваме ли го предпазим? Набавяме ли си всички необходими полезни вещества за него?

Много често решаваме, че не правим достатъчно за себе си. Тогава търсим начини да променим нещата. Единият вариант е да започнем да пием хранителни добавки – да си набавим липсващият ни елементи. Това е едно чудесно решение. НО!!! Знаем ли какво пием наистина? Проверяваме ли дали са необходими на организма и какви са точно последствията? Търсим ли наистина натуралните и чисти добавки?

Има много начини да проверяваме състава на хранителните добавки.

Най-добре е да се обърнем към фитотерапевт – специалист по билките, който може да ни посъветва какво да пием. Фитотерапията изучава употребата на екстракти от растителни източници за превенция на различни заболявания или като лекарства.

Друг вариант е да попитаме фармацевтите за действието на една или друга съставка.

Най-малко време ще ни отнеме да проверим за съответното вещество в интернет. Необятното виртуално пространство е склад на информация от всякакъв вид – можем да намерим от резултати на научни изследвания с дадено вещество до списък на всички храни, които го съдържат.

 • Най-лесно е да потърсим в най-голямата търсачка – GOOGLE, която има своя научен раздел – Google Science (scholar.google.com). Всеки резултат представлява съвкупност от научни работи. В него може да се съдържат и няколко взаимосвързани статии или няколко варианта на една статия. Важно е, че всеки резултат на търсенето съдържа библиографска информация – имена на съавторите, източници на публикациите.
 • Друг вариант е да търсим в сайтовете на известни клиники:
  • Mayo clinic (mayoclinic.com) – това е организация с идеална цел, чийто екип от много доктори, специалисти и други здравни работници, които се грижат за подробна диагноза, разбираеми отговори и ефективни съвети!
  • Natural Medicines (naturaldatabase.com) – дава надеждна информация на посетителите си на достъпен език. Първоизточникът е Natural Medicines Comprehensive Database – професионален медицински уеб сайт.
  • The New England Journal of Medicin (www.nejm.org) – архивна версия на Английско медицинско списание, издавано от Масачузетската Медицинска общност. Това е едно от най-четените и най-старите медицински списания в света.
  • Scientific American (http://www.sciam.com/) – е друг източник на информация, който може да се ползва. На достъпен език предлага богата информация както за билки, така за болести и дори за научни открития.
 • Една от най-ползваните и най-популярни виртуални енциклопедии е Wikipedia – тя предлага информация на много езици за почти всичко възможно. Това е една от най-богатите енциклопедии.

Съществуват и други източници, но най-важно е всички да се свикнем да търсим информация за своето здраве, както за всичко, което ни е скъпо. Да се научим да го пазим преди да го изгубим. Никога не е късно да започнем да се информираме. Вие започнахте ли вече?