Лавандулата е многогодишно растение от семейство Устноцветни. Счита се, че произлиза от Средиземноморието и Близкия изток. Тя се отличава със своя лилав цвят и приятен аромат. 

Сега лавандулата се култивира в редица райони заради свойствата на етеричните си масла, които се влагат в сапуни, козметика, парфюми, хранителни добавки, тинктури, лекарства и други форми и механизми, които използват ароматта и лечебния й ефект. 

Лечебните й свойства влияят добре при тревожност, стрес, безсъние, а дори и при депресия, деменция и други сериозно заболявания. 

История на лавандулата

Най-ранната документирата употреба на лавандулата е при ритуал за мумифициране в Египет.

Древните гърци наричали билката “nardus”, кръстена на асирийския град “Naarda”. 

По-късно билката се използва в Персия, Древна Гърция и Рим за ароматни бани, дрехи, легла и дори се втривала в косите. 

Латинското наименование “lavender” идва от латинския глагол “да измия”. 

В момента лавандула се култивира в Европа, Австралия, Нова Зеландия, Северна и Южна Америка.

Лавандула се култивира и в България, където тя била внесена през 1907г., а сега България е един от известните производители на етерични масла от лавандула.

Свойства на лавандулата

Етеричните масла на лавандула се екстрахират от цъфтящите върхове на растението. Маслото съдържа над 160 съставки, които действат както лечебно, така и допринасят за приятния аромат. Главните съставки са линалол, линалилацетат, терпинен-4-ол и камфор. Качеството на екстракта зависи предимно от тези вещества. Допълнително, в растението могат да се открият гераниол, лавандулол, β-пинен, камфен, геранилацетат и тн.

Лавандула

Механизми на действие

Маслата от лавандула имат: седативен ефект и отпускат определени мускули; потенциална експресия на GABA-A рецептори; спазмолитична активност; инхибиращ ефект върху свързването на глутамат в мозъка;  инхибиращ ефект за освобождаването на ацетилхолин и повлиява йонната проводимост в невроните; антибактериални и противогъбични ефекти.

Приложения за здравето

Редица проучвания показват способностите на лавандулата (под формата на таблетки и ароматерапия) да облекчава състояния като тревожност, депресия, безсъние, неспокойство, менструални спазми, болки след операция, а и главоболие, зъбобол и още много неблагоприятни състояния.

Тревожност 

Проучвания от различно естество показват позитивния ефект на етеричните масла от лавандула при тревожност и депресия. 

Проучване с 97 участници изследва ефекта на капсули лавандула и плацебо. Измерването на тревожността се наблюдавало както със себеоценка, така и със сърдечен ритъм. При гледане на различни клипове- неутрални, предизвикващи стрес и успокояващи, се стига до заключение, че лавандулата притежава добре изразен позитивен ефект при ниски нива на тревожност.

Изследване на ефекта от лавандула върху 221 пациенти с неспецифична тревожност стига до заключение, че групата, която е използвала екстрактта от лавандула, е имала значително по-добри и трайни подобрения от тази, приемала плацебо. Резултатите индикирали подобряване в качеството на живота, настроението и съня. Третирането с лавандула нямало негативните ефекти на лекарствена терапия.

Проучване сравнява ефекта на екстракт от лавандула и този на ниски дози лоразепам. Участвали 77 пациенти с Генерализирано тревожно разстройство. Накрая на проучването се стигнало до заключение, че лавандулата има сходен с лоразепама ефект и не води до страничните ефекти от лекарствата. Допълнително, групата, употребила екстракта, имала по-висок процент ремисия.

Депресия

Проучване въхру 50 пациенти с неврастения, посттравматично стресово разстройство или разстройство на соматизация показва, че екстрактът от лавандула намалява тревожността, депресията и подобряват съня.

Проучване върху 45 възрастни с лека до умерена депресия сравнява ефекта на лавандула с този на имипрамин. Заключението показва, че комбинация от лавандула и имипрамин е по-ефективна от имипрамин и лавандула поотделно. 

Сравнение с кава и бензодиазепини

Преди кава-кава била най-проучваният растителен анксиолитик, но се появили опасения за чернодробна токсичност. Сравнение между кава-кава и лавандула показва, че екстракт от лавандула е по-ефективен от кава кава.

При сходни състояние екстрактът от лавандула постига резултатите от фармацевтичните анксиолитици като бензодиазепан, но няма страничните ефекти на лекарствените препарати.

Допълнителни проучвания 

Прием на масло чрез аромат на етерично масло намалява тревожността и подобрява настроението.

Приемът на масло от лавандула чрез обонянието е свързано с намаляване на тревожността, според скалата на Хамилтън, както и с подобряване на настроението.

Три-минутното вдишване на масло от лавандула намалява тревожността, подобрява настроението, увеличава скоростта на математически изчисления. 

Заключение 

Лавандулата е храстовидно растение с лилави цветове и приятен аромат, принадлежащо на Устноцветни. 

Полезните й свойства са известни още от древността, като тя била ценена както в свещени обичаи, така и за употреба в бани, легла и втриване в косата. 

Приятния аромат и лечебните свойства на лавандулата се дължат на нейните етерични масла. Те са богати на над 160 съставки, които оптускат мускулатурата и нервната система. Лавандулата има и антибактериални, противогъбични, антисептични и противовъзпалителни свойства.

Тези своиства на лавандулата я правят обект на проучвания, изследващи ефекта й при тревожност, лека депресия и подобряване на настроението. Голяма част от тези проучвания показват, че лавандулата може да повлияе добре на тези състояния, както и да подобри съня, като тя е лишена от страничните ефекти на лекарствените препарати. 

Харесайте страницата Здравалник във Facebook, за да получвате информация и нови статии от нас 👍