Знаете ли, че фосфорът се съдържа във всяка клетка на тялото? Той е жизненоважен минерал, част от костите, зъбите, ДНК и РНК, ATP (ключов за организма източник на енергия). Под формата на различни съединения е част от стената на клетките. Участва във всички физиологични химични реакции, като е особено необходим за ритмичната сърдечна дейност, нормалното функциониране на бъбреците и предаването на нервните импулси.
Дефицит
Тъй като много храни допринасят за приема на фосфор, дефицитът му е рядко явление и се дължи най -често някои заболявания, засягащи бъбреците или червата. Дефицитът на фосфор може да доведе до проблеми и заболявания, свързани с теглото, мускулатурата и костите.
Препоръчителна доза и прием на фосфор
Препоръчителният дневен прием на фосфор варира, но е за възрастни се препоръчват около 700 и 1250 мг.
Месото, рибата, млякото, яйцата, ядките и бобовите растения са особено богати на минерала. Фосфорът се усвоява по-добре от храни от животински източници.
От друга страна, някои форми като фитиновата киселина изобщо не се абсорбират добре от организма, тъй като в тънките черва не е наличен ензима фитаза.
Някои от най-богатите източници на фосфор са киселото мляко, сьомгата, печените пилешки гърди, варената леща.
Добрият прием на фосфор е свързан с подобрен растеж и възстановяване, енергия и жизненост, здрави венци и зъби.
Фосфатните добавки, които присъстват в много преработени храни, също са голям източник на фосфор. Тези храни трябва да се калкулират към дневния прием, защото прекомерното количество фосфор пречи на усвояването на калция, с когото са взаимосвързани.
Полезни съвети
В огранизма трябва да се следи за правилното съотношение между двата минерала, като калцият е необходимо да е два пъти повече от фосфора.
Хората над 40-годишна възраст е необходимо да намалят консумацията на месо (както и на консервирани с фосфати храни) и да добавят повече листни зеленчуци към менюто си, тъй като след тази възраст бъбреците не се справят добре с излишния фосфор и калцият от организма се изчерпва.