Циститът е най-разпространеното заболяване на пикочния мехур.

Острият цистит е преди всичко на бактериална основа. Най-честият причинител е Ешерихия коли, но може да се дължи на други микроорганизми или вируси.

Терминът „цистит“ се използва и за други инфекции и раздразнения по цялата пикочна система. Винаги се свързва с чести позиви за уриниране и чувство на парене по време на уриниране.

Ако циститът не се излекува изцяло, може да стане хроничен. Инфекцията остава скрита и се проявява при най-малката възможност – понижаване на имунитета, вследствие на настинка или грипни състояния, стрес или пък пренатоварване.

Неинфекциозен цистит може да възникне вследствие на травма, поемане на изгарящи химични субстанции или агресивно медикаментозно лечение, които да променят както химичния и биологичния баланс в организма, така и да повлияят адекватността на имунния отговор. Непосредствено след облъчване, лъчева терапия или химиотерапия има опасност да се развие радиационен цистит.

Според статистиката, всяка втора жена поне веднъж през живота си е боледувала от цистит, като при 85% от заболелите той се повтаря и става хроничен. Тези инфекции се срещат най-вече при дамите, но и мъжете не са застраховани от появата им, особено с напредването на възрастта. Хроничният цистит може да засегне съвсем млади хора, включително и деца.

Уретрата (каналчето, което отвежда урината от пикочния мехур) при жените е много къса (само няколко сантиметра), права и се отваря на нивото на влагалището, където е зона, нормално колонизирана от бактерии. Понякога се случва бактерии да проникнат по хода на уретрата в пикочния мехур и да предизвикват цистит или инфекция на долните пикочни пътища. Бактериите, които се изкачват по уретрата до пикочния мехур, често могат да бъдат следствие от замърсяване с фекалии или вагинални секреции. При жената близостта на аналното отверстие и влагалището до уретрата могат да бъдат причина за лесното преминаване на бактериите. Тъй като уретрата на мъжа е много по-дълга, тънка и извита, подобно проникване на бактерии е много по-трудно и затова най-често то се дължи на допълнителен предразполагащ фактор (например поставянето на катетър) или друго заболяване. Ето защо при мъжа циститът най-често е усложнение, вследствие на други проблеми, предразполагащи към инфектиране по съседство.