Ликопенът е вид каротиноид, който придава на плодовете и зеленчуците червеникъв цвят. Ликопенът също присъства и в кръвта, тъканите, надбъбречните жлези и в тестисите. До сегашен момент ниските нива на ликопен не се считат за клинично класифицирана болест, но има несъстоятелни медицински проучвания, които твърдят, че завишените нива на ликопен могат да спомогнат за предпазване от много заболявания. Ликопенът е сериозно изучаван заради неговите полезни действия в ролята на мощен антиоксидант и помощник в предаването на сигнали между клетките. Множество проучвания върху животни твърдят, че завишеният прием на ликопен се асоциира с намаляване на риска от рак (като по-конкретни изследвания наблюдават рак на простата, матката, яйчниците, дробовете и прочие), предпазване от заболявания на очите, които възникват с напредване на възрастта, предпазване от сърдечно-съдови заболявания, предпазване от мозъчни заболявание и предпазване от инфекции. Повечето медицински проучвания, изследващи полезните свойства на ликопена използват домати, като главен източник на ликопен, което е предпоставка за неясността при идентифициране на точния компонент, които помага, тъй като доматите са богати и на витамин C, фибри и други съставки. Въпреки това няма проучвания, които да показват, че завишеният прием на ликопен се асоциира с негативни ефекти, което означава, че е добре да го набавяте в ежедневното си хранане и само заради ефекта му като мощен антиоксидант. Освен в доматите ликопенът се съдържа в големи количества и в гуавата, диня, папая, грейпфрут, чушки, аспрежи и моркови.