Ацеролата е растение, което произхожда от Централна Америка, северна Южна Америка, Мексико и Карибите. Ацеролата предстравлява храстче или малко дръвче, което ражда плод, сходен по външен вид с череша. При узряване той има наситен червен цвят и е изключително богат на витамин C. 

Най-честото приложение на ацеролата е именно това- източник на голямо количество витамин C. Това я прави изключително популярна за влагането в добавки, заради съдържанието на витамини и други биофлавоноиди.

Растението ацерола

Ацеролата принадлежи към семейство Malpighiaceae (напълно различно семейство от това на стандартната череша). Това тропическо растение ражда плодове с приятен вкус и специфична стипчивост. 

Полезните действия на растението са използвани още от народната медицина, но набират популярност повреме и след Втората световна война. През този период пуерторикански семейства засаждали растението в градините си. В един момент то станало обект на Школата по тропическа медицина в Сан Хуан Пуерто Рико. Тогава направили серия изследвания и установили високите нива на витамин C. След това започнала масова кампания за засаждане на растението в училищните дворове, като постепенно растението добила световната си популярност.

Все пак ацеролата рядко се вижда в свеж вид, защото е изключително крехка и краткотрайна. При набиране плодът се разваля след около 5 дена, като губи свойствата си бързо. 

ацерола

Как се приема ацерола?

Ацеролата може да се консумира във формата на свеж плод, но това е трудно за хората, които не си я отглеждат сами или не живет в район, където тя вирее. 

Алтернативата за прием е чрез екстракти или други форми. 

Хранителни добавки с ацерола 

Ацеролата се влага в хранителни добавки- най-вече заради наситеността си на витамин C (съдържа от 1000 до 2300 мг витамин С на 100 гр.). Растението съдържа още и антиоксиданти, минерали, особено желязо, калций.

Това прави ацеролата подходяща за предотвартяване и лекуване на грип и настинка. 

Освен това ацеролата може да се използва и за подобряване на състоянието на кожата, включително лечение на кожни петна и подобряване на еластичността й; кожата. Другите приложение на ацерола включват: подпомагане при храносмилателни проблеми; антимикробно средство, противогъбично, подобряване на спортни резултати и тн. 

Безопасна доза

Няма клинични изследвания в подкрепа на безопасна доза ацерола. Тъй като тя е най-богата на витамин C, препоръчително е да се третира със същите съображение като тези при прием на витамин C. Препоръчително е да се следват указанията за прием на продукта. 

Какви са доказаните ползи от ацеролата?

Ползите на ацеролата се дължат най-вече на голямото количество витамин С. Установено е, че ацеролата е един он най-богатите на витамин C плодове- повече от портокала и ягодите. 

Най-честите изследвания върху растението са върху ползата от витамин C- най-често като имунностимулатор и антиоксидант, тъй като ацеролата съдържа и други биофлавоноиди с полезен ефект. 

Витамин С е важен за способността на тялото да се бори с инфекции, вируси и някои по-сериозни заболявания. 

Заключение

Ацеролата произхожда от някои от тропичните райони на Америка. Тя представлява храст или дръвче с плод, който прилича на череша, но само на външен вид. Всъщност, принадлежи на друго семейство растение. 

Плодът е със стипчив вкус и е изключително крехък. Той е богат на витамин C, което прави ацеролата толкова популярна за влагането в хранителни добавки, които най-често служат за подсилване на имунната система. 

Харесайте страницата Здравалник във Facebook, за да получвате информация и нови статии от нас 👍