Кокошият трън представлява палмарна брадавици, когато тя се намира на крак или палмарна, когато тя се намира на ръката. Брадавицата  се получава вследсвтие на вирусна инфекция.

Заболяването засяга по-често деца и юноши, но почти всеки страда от кокоши трън поне вендъж в живота си. 

Физиология на заболяването 

Кокошият трън се дължи на инфекция с човешки папилома вирус в горния слой на кожата. Има различни щамове папилома вирус и не всеки причинява кокоши трън. Палмарните брадавици, които се образуват вследствие на тази инфекция, са безобидни и изчезват след около 2 години дори без лечение. 

Заразяване с кокоши трън 

Кокошият трън най-често засяга краката, защото вирусът вирее добре в топли и влажни места- за пример: съблекални или помещения и локви около басейни. 

Вирусът може да се предаде както от човек на човек, така и при контакт със заразена повърхност. 

Причини и предпоставки за развитие на кокоши трън 

Въпреки че човек може да се зарази с ХПВ при допир  със заразен човек или повърхност, рискът да се предаде инфекцията е сравнително малък. 

Предпоставките за заразяване са напукана и/или увредена и/или влажна кожа. В тези ситуации вирусът успява да проникне през пукнатините и да се задържи в кожата.

Допълнителна предпоставка е остлабналата имунна система. 

Симптоми на кокоши трън 

В изцяло развития си вид кокошият трън представлява малък израстък на кожата с големината на гумичка за молив, като понякога надминава този размер. Този израстък има плосък връх В някои плантарни или палмарни брадавици може да се види и черна точка, която представлява кръвоносен съд. 

Кокошият трън има неприятен вид и може да пречи при допир и триене, но е най-често безобиден.

Кога е препоръчителна консултация със специалист 

Повечето пъти не е нужна консултация със специалист, защото кокошият трън изчезва от само себе си. Бързината на махането му без лечение зависи от възрастта, но повечето пъти отнема 2 години. 

Когато кожният израстък не може да се установи или расте бързо, то е препоръчителна консултация със специалист.

Ако брадавицата причинява болка, дискомфорт или кърви, също е препоръчителна консултация със специалист. 

Повечето пъти лекарят ще може да установи дали е кокоши трън само с преглед, но в специфични случаи може да се наложи консултация с дерматолог или друг вид кожен специалист. 

Лечение на кокоши трън 

Кокощият трън минава от само себе си повечето пъти, но могат да си приложат и лечения. Спецификата им е, че отнемат много време – поне няколко месеца. 

Лекарства 

Леченията без рецепта включват кремове, гелове и лепенки, които най-често съдържат силицилова киселина. Този химикал омекотява твърдата част на брадавицата. Салициловата киселина трябва да се изпозлва внимателно и да не се нанася върху здрави места. Препоръчително е да се гледат внимателно инструкциите за употреба. 

За по-добър резултат може кокошият трън да се накисне във вода и изпили с пемза преди да се нанесе лекарството. 

Криотерапия 

Това е терапия, при която мясото се замразява с течен азот. Специалистът нанася азота в последствие на няколко седмици, докато кокошият трън не падне сам. 

Могат да се купят препарати, които съдържа малко количесто азот от аптека, но те не са толкова ефективни, защото са разредени и не достигат същата температура. 

Специализирани лечения 

Ако някое от гореспоменатите лечения не работи или се изисква специално внимание за отстраняването на плантарна или палмарна брадавица, може да се назначи изпиляване със специален инструмент или лазерна терапия. 

Домашни лечения 

Домашните лечения също показват ефект при кокоши трън. Някои проучвания показват, че нанасянето на скилидка чесън върху брадавицата и закрепването й с лепенка показва добри резултати. 

Билката змийско мляко също има противовирусни свойства, като относво се слага стръкче прясна билка. 

Полезни навици за превенция на кокоши трън 

Полезните хигиенни навици могат значително да намалят риска от зараза с конкретните щамове ХПВ, а именно: ползване на чисти кърпи, обувки и чорапи; ползване на джапанки във влажни общи пространства; избягване на чопленето и гризането на нокти. 

Заключение 

Кокошият трън се дължи на инфекция с човешки папилома вирус в горната част на кожата. Инфекцията може да се предаде от допир със заразен човек или повърхност. 

Вирусът върлува най-добре в топли и влажни места като басейни и съблекални. 

Не всеки, изложен на досег с инфекцията, образува кокоши трън. Най-често човек се заразява ако има понижена имунна система, напукана или наранена кожа или друг предразполагащ фактор. 

Когато вирусът проникне в кожата и инфекцията се развие, се образува малко израстъче с плосък връх, което представлява самата брадавица, наричана кокоши трън. 

Повечето пъти плантарната или палмарна брадавица е безопасна и минава от само себе си, но в някои случаи е препоръчителна консултация със специалист. 

Повечето лечения на кокоши трън отнемат поне няколко месеца. Повечето лекарства без рецепта са базирани на салицилова киселина. Има по-сериозни методи на лечение като лазерна или криотерапия, като те рядко са препоръчителни. Има и домашни методи за лечение. 

Превенцията на кокошия трън включва добри хигиенни навици.