Амилазата е ензим, който се секретира от панкреаса и околоушната слюнчена жлеза. Неговата функция е да разгражда сложните въглехидрати (като скорбяла) на монозахариди и глюкоза. Различните видове амилаза (които се отбелязват с гръцките) разбиват дългата верига на въглехидратите на различни захариди. 

Ензимът се съдържа и в слюнченните жлези на други бозайници (гризачите например), като както при хората, така и при тях, наличието на амилаза в слюнката разрешава обработката на храната да започне още в устната кухина. 

Това обяснява сладкия вкус, който се появява при някои храни след поръдлжително дъвкане. Това се дължи на факта, че скорбялата започва да се разгражда в захар. 

Хората и амилаза

Макар и в сегашно време да е много удобно за цялата ни храносмилателна система обработката на веществата да започва още с дъвченето, преди не е било така. Хората се сдобиват с ген за производство на амилаза в слюнчената жлеза едва след неолитната революция преди 12 000 години. 

Това се дължи на променни в начина на живот както и на променни в начина на хранене. Тогава човечеството преминава от ерата на “ловци и събирачи” в този на фермерството като хората започват да култивират растения и да опитомяват животни. 

ориз

Тогава геннът за амилаза AMY1 се копира от панкреаса в слюнчената жлеза. Това спомага за разграждането на сложни въглехидрати като тези от картофите и ориза. 

Тази теза може да се потвърди, като се наблюдават различни населения с различен начин на живот, които са в близост едно до друго. Примерно в Азия има съседни държави, които се различават по копия на гена AMY1, заради различните начини на хранене. Еволюционните роднини на човека (за пример: шимпанзетата) притежават само едно или пък нито едно копие на гена, отговорен за производството на слюнна амилаза. 

Промишленост

Различните видове амилаза се използват в промишлеността, заради способността си да разграждат въглехидрати в различни видове захари. Пивоварсвото и алкохолната промишленост изпозлват амилазата за бърза ферментация на ечемик за различни видове бира или пък за сложни въглехидрати за твърд алкохол. Различните видове амилаза разграждат различни елементи от бирата, което води до различния вкус и аромат на крайния продукт. 

бира

Амиалзата се изпозлва и в хранително-вкусовата промишленост като пример за това е пекарството, тъй като брашното набухва и ферментира много по-бързо след обработка с ензими. По същия начин като с бирата различните видове тесто имат различен вкус и аромат. 

Амилазата се използва и в медицината и в диагностиката на различни заболявания. 

Съвети

Дъвченето е изключително важно, за да може храната да започне обработката си още в устаната кухина. Освен това след продължително дъвкане, центърът за засищане се активира и така не се стига до преяждане, тъй като тялото получава сигнали, че е погълнало достатъчно храна. 

При някои хора амилазата не е достатъчно и човек има нужда от външни ензими, за да си я набавя. 

Заключение

Амилазата е ензим, който разгражда сложните въглехидрати в по-прости въглехидрати. Ензимът е наличен при някои бактерии, мицеларни и растения, като при хората той се секретира от слюнчената жлеза както и от панкреаса. 

Ако искате да разбирате за статиите ни веднага щом бъдат публикувани, харесайте страницата Здравалник във Фейсбук.