Качественият сън е изключително важен за здравето на човек, като осигурява регенериране на организма, включително метаболизма и имунитета. 

По време на сън се освобождава и хормон на растежа. 

Обикновената дължина на сън е между 6 и 8 часа на денонощие. 

Липсата на сън може да причини проблеми с концентрацията, цялостната мисловна дейност и тн.

Сън 

Сънят е естествено състояние, при което се наблюдават промени в мозъчната дейност, сензитивността и мускулната система. 

Сънят е комбинация от редуващи се REM и не-REM сън. REM е съкращение от английски и означава “бързо движение на очите”. 

Физическа специфика 

Сънят помага за възстановяването на имунната, нервната, скелетната и мускулната системи. 

Тази почивка спомага за добро настроение, паметта, конгитивни функции, ендокринната и имунната система. 

Циркадният ритъм кара организмът да изпитва нужда от сън през нощта. 

Можете да научите повече за функцията на мелатонина, ролята му в биологичния часовник и съня: https://zdravalnik.bg/mleatonin/ 

Мозъкът и съня 

По време на сън мозъкът използва по-малко енергия. Това е важно, тъй като той консумира голяма част от енергията в организма. Освен това възстановява запаса си от хормони, а и в тялото се отделят хормони. 

По време на сън човек има по-висока поносимост към дразнители, но силни звукове и други наситени усещания пак биха го събудили.

Не-REM и REM сън 

Общо казано сънят се дели на не-REM и REM сън.

Не-REM сънят се случва първоначално при заспиване. По време на това състояние мозъкът произвежда бавни тета вълни и консумира по-малко енергия. Температурата на тялото пада и пулсът се забавя. 

По време на REM съня мозъкът произвежда бързи десинхронизирани вълни и очите се движат бързо. По време на тази фаза се сънува. 

Цикълът на редуване между REM и нe-REM сън е около 90 минути. REM епизодите се увеличават преди събуждана. Затова сънища от сутринта се помнят най-често.

Събуждане 

Събуждането може да обозначава както край на съня, така и временно събуждане вечер. Причинители за събуждане са промените в нивата на хормони и отпочиването на организма.

При пробуждане се увеличават активността на електричество в мозъка. 

По време на нощния сън човек прекарва малко време буден- най-вече след REM. 

Време за сън 

Сънят се контролира чрез циркадния ритъм (process C), хомеостазата между сън и будност (process S) и в някаква степен от волята на човек.

Циркаден ритъм 

Един от процесите, които предизвикват сънливост в организма, е познатият на английски Process C. Този процес се регулира от стимулирането на очните нерви със светлина, като с намаляването на светлина се променя баланса на мелатонин и настъпва нуждата от сън. Можете да научите повече за този процес: https://zdravalnik.bg/mleatonin/ 

Тези естествени фактори от околната стена помагат за регулирането на циркадния ритъм (биологичния часовник). 

Телефоните и други екрани преди лягане нарушават този ритъм. 

Process S 

Process S е процес, при който нуждата от сън настъпва от дължината на времето, през което човек е буден. При изхабяване на гликоген и акумулиране на аденозин в предната част на мозъка се предизвиква process S. Предната част на мозъка е особено сензитивна към хомеостазата на съня. Хормонът аденозин инхибира телесните процеси, свъразни с будността и съответно предизвиква сънливост. 

Кафето и кофеинът пречат на този хормон. 

Липсата на сън води до проблеми с дейността на мозъка и настроението. настроението. 

Дрямка

Някои проучвания показват, че дрямката следобед може да понижи значително риска от сърдечно-съдови заболявания. Счита се, че по време на сън се намалява стреса върху сърцето, което води до съответния позитивен ефект. 

Това е особено полезно при хора в напреднала възраст. 

Генетика 

Някои хора имат генетично предразположение към това да си лягат по-късно, а други към това да се наспиват от по-къс сън. Част от генните, които влияят на съня са ABCC9, DEC2, допаминов рецептор D2 и др. 

Качеството на съня 

Обективните параметри за оценка на съня са лесното заспиване, буденето нощем, преминаването от една фаза на съня в друга. 

Субективните параметри са чувството за отпочиналост, което човек усеща след сън. Хората, които имат проблеми със съня са по-критични в оценката си. 

За да бъде максимално полезен сънят, трябва да бъдат изпълнени process C и process S в правилната част на денонощието. Препоръчително е налагането на рутина. 

Болести, свързани със съня 

Човек може да страда както от проблеми с циклите на съня, така и от нетипични поведение по време на сън. Някои проблеми със съня са безсъние, хиперсомния, нарколепсия, сънна апнея и тн. 

Лишаването от сън може да причини проблеми с вниманието, тревожност, проблеми с паметта и настроението, сърдечно-съдови заболявания и тн. 

Проблемите в съня са все по-чести със съвременния начин на живот и привързаността към технологията, тъй като синята светлина пречи на биологичния часовник. 

Интересни факти за съня 

Непознатите хора в съня на човек са истински хора, които човек е срещал през живота си. 

До 5 минути след събуждане забравяме около 50 на сто от съня си, а след 10 минути – 90%.

Качественият сън се асоциира с по-добри нива на подкожни мазнини. 

Сънят с бързи очни движения (REM) повишава креативността.

Жените имат нужда от повече сън.

Сомнифобията е страх от сън.

На 14-ти март се отбелязва Световният ден на съня.

Заключение

Сънят е изключително важен процес за голяма част от животинското царсто, като голяма част от неговите специфики тепърва бива да бъдат изучени и обяснени. 

Сънят спомага за регенерирането на имунната, нервната, скелетната и мускулната системи.

Два от процесите, които контролират нуждата от сън и сънливостта са регулирането на хормони чрез сигнали от оконлната среда (настройването на циркадния ритъм) и дължината на прекараното време буден. 

По време на сън се редуват не-REM и REM сън. Двете фази на сън са много различните, като при не-REM тялото има намалена температура, мозъкът е с понижена активност и излъчва бавни вълни. По време на другата фаза, тялото е почти в състояние на парализа, но мозъкът излъчва бързи вълни и очите се движат бързо. По време на нормален сън тези фази се редуват няколко пъти с променливи дължини. 

При събуждане се променят нивата на хормони в организма, като в мозъка се образуват засилени електрически импулси. 

Качественият сън зависи от доброто количество сън, съобразен с циркадния ритъм; създаването на рутина; липсата на будене вечер или бързото заспиване след такова.

Сегашният начин на живот е съпроводен със зачестели проблеми със съня като безсъние, нощно будене и тн. 

Лошият сън може да е предпоставка към редица заболявания като проблеми с вниманието, мозъчната дейност, паметта и тн. 

Харесайте страницата Здравалник във Facebook, за да получвате информация и нови статии от нас 👍

Наспивате ли се? Можете да отговорите в секцията за коментари 👇