Има различни видове коноравируси, като те могат да се разпространяват както по птици, така и по други бозайници (включително и хора). Различните щамове могат да засягат различни животни, като някои се предават само по един вид животно, а други- по различни. 

Лекарите най-често асоциират коронавирусите с обикновена настинка, но и с бронхит, пневмония и други заболявания. Все пак този вид вируси най-често са отговорни за обикновена настинка. 

Щамът, който беше идентифициран през 2019 в Ухан, Китай, е нов щам, известен с появата на състоянието COVID-19 (Coronavirus Disease 2019). Заболяването започнало покрай пазар за животни и морски дарове.

Какво е коронавирус?

За пръв път този вид вируси е идентифициран през 1937 при птици. Доказателствата за човешки коронавирус се появяват през 60-те, като вирусът се изолирал от носовете на хора с обикновена настинка. 

Името на вируса идва от коронковидните проекции по повърхността му.  Коронавирусите са най-често отговорни за обикновената настинка, която се появява през зимните месеци. Човек може да повтори боледуването от коронавирус след 4 месеца, защото антителата срещу него не живеят дълго време. 

Някои антитела са активни за един вид щам, но не и за друг. 

Видове коронавирус

Коронавирусите принадлежат към подсемейството Coronavirinae- част от семейството Coronaviridae.

Видовете коронавируси, които засягат човек, се различават по сериозност и степен на разпространение. 

В момента лекарите разпознават седем вида коронавирус, които могат да заразят хората.

Общите видове включват:

229E (алфа коронавирус)

NL63 (алфа коронавирус)

OC43 (бета коронавирус)

HKU1 (бета коронавирус)

По-редки щамове с по-сериозни последствия са: MERS-CoV (причинител на респираторен синдром на Близкия изток) и SARS-CoV (отговорен за тежък остър респираторен синдром).

През 2019 г. започва да циркулира нов щам, причиняващ заболяването COVID-19.

COVID-19

През 2019 г. започва мониторинг на нов коронавирус. За пръв път вирусът се идентифицира в Ухан, Китай, където има повече от 74 000 заразени. 

Вече има други хора с COVID-19 по целия свят. 

Световната здравна организация обяви извънредно положение за общественото здраве, свързано с COVID-19, тъй като има случаи и/или притеснения в около 25 други страни. 

Първите хора с COVID-19 били около пазара за животни и морски дарове в Ухан, Китай. Тази връзка подсказва, че първоначално животните са предали вируса на хора. 

По-скорошните случаи на хора, които се са били в близост до пазара, показват, че вирусът може да се предава от човек на човек. 

На 17 февруари 2020 г. генералният директор на Световната здравна организация представи следната информация, използвайки данни от 44 000 души с потвърдена диагноза:

Сериозност на заболяването Груби сметки на боледуващи от COVID-19
Лека болест, от която човек може да се възстанови Над 80%
По-сериозна болест, причиняваща задух и пневмония Около 14%
Критично заболяване, включително септичен шок, дихателна недостатъчност и недостатъчност на повече от един орган Около 5%
Фатални болести Около 2%

Това не е висок процент на смъртност, като генералният директор отбеляза изключително важния факт, че сериозността на заболяването нараства с напредване на възрастта.

За сравнение, SARS и MERS коронаривусите са били значително по-сериозни и фатални от сегашния щам на коронавирус. 

Симптоми на заразяване с коронавируси

Симптомите на настинка и грип при обикновените коронавируси могат да отнемат от 2 до 4 дни до проявата си и обикновено са леки. Засега се вярва, че симптомите на COVID-19 могат да се прояват в рамките на 2 до 14 дена след заразяване. 

Симптомите на коронавируси най-често включват: кихане, хрема, умора, кашлица, възпалено гърло, обострена астма, в по-тежки случаи: треска. 

Сериозността на симптомите варира от сериозността на заболяването, която варира от човек на човек. 

Лечение

Няма лечение на COVID-19, така че при леки случаи лечението включва самолечение и лекарства без рецепта. При редките тежки случаи лекарите предприемат допълнително лечение. Някои вируси могат да се избегнат чрез ваксинация. 

Хората могат да предприемат добри хигиенни навици, за да се предпазят от заразяване или разпространяване на вируси. Допълнително, добрата почивка, хидратирането и липсата на активно и пасивно пушене, също помагат както при боледуване, така и за избягване на заразяване.

Предаване на коноравирус

Голяма част от коронавирусите могат да се предават от човек на човек, като учените смятат, че инфекцията става чрез течности от дихателната система. 

Вирусите могат да се предадат по следните начини: кашлицата и кихането могат да разпръснат капчици във въздуха; допир до човек, който има вируса; контакт с повърхност или предмет, който има вирус.

Как се случва разпространението?

Когато човек е в пика на болестта, се счита, че е най-заразен. Смята се, че някои вируси могат да се разпространяват и преди човек да проявява симптоми. Разпространението също варира от човек на човек. Някои щамове са по-силно заразни от други. 

Рискови групи

Рисковите групи, които се считат за предразположени към усложнения поради COVID-19, са малки деца; хора на възраст 65 години или повече; жени, които са бременни. Повечето хора боледуват от коронавируси през живота си. 

Превантивни мерки 

Има ежедневни навици, които могат да се усвоят, за да се предотварти разпространяването на болести като:

избягване на контакт с болни хора или животни;

избягване на докосване на очите, носа и устата с мръсни ръце;

често и старателно миене на ръцете, особено преди ядене и след ходене до тоалетна;

избягвайте споделянето на лични предмети (чинии, чаши, прибори, кърпи, бельо, четки за зъби);

почиствайте и дезинфекцирайте често използвани повърхности: дръжки, кухненски плотове, брави, клавиатури, телефони и тн;

прикривайте си устата при кашлица и кихане.

Ако сте болни:

Останете си вкъщи; 

използвайте маски за лице;

изолирайте се от хора и животни;

потърсете помощ, ако заболяването Ви се влошава, като приемете допълнителни мерки да не заразите лечебното заведение, като си сложите маска и внимавате с докосването на повърхности. 

Оценка на опасността от COVID-19

Налице са много нисък процент смъртни случай, като голяма част от опасността се преекспонира от медиите. Социалната стигма към етноси от заразени държави както и всятата паника имат по-голяма опасност. Стресът от една страна води до понижена имунна система. От друга, ирационалното поведение може да доведе до по-сериозни икономически последствия. 

Общата смъртност от COVID-19 до края на февруари е 3 058 на база над 80 000 документирани случаи, а смъртта от тютюнопушене е 842 762 (за един ден от тютюнопушене умират над 9 000 души, това е над два пъти повече отколкото са умрели общо от COVID-19 досега).

В рискови групи за по-сериозни последствия от вируса са предимно хора с вече налични белодробни заболявания, възрастни над 65 години, деца под 5 години и бременни. 

Заключение 

Коронавирусите са вируси, които могат да се разпространяват както при хора, така и при животни. Най-често коронавирусите са безобидни, като голяма част от обикновената настинка се дължи на щамове коронавирус.

През 2019 е открит нов щам, отговорен за COVID-19. Счита се, че този щам произлиза от животни. Въпреки преекспонирането от медиите от документираните над 80 000 случая има само около 3 000 с фатален изход, предимно хора в напреднала възраст. 

Симптомите на коронавирусите включват кашлица, хрема и отпадналост. Предаването се случва чрез допир до секрет от дихателните пътища на заразен. Превантивните мерки са като тези при другите вируси, а именно: поддържане  на добра лична хигиена, избягване на контакт със заразен човек или животно; избягване на допир до заразени повърхности. 

От изключителна важност е да се избягват стреса и паниката, а да се следват съветите са избягване на инфекции. 

Харесайте страницата Здравалник във Facebook, за да получвате информация и нови статии от нас 👍