Може ли да се живее без далак?

Далакът е най-големият орган в лимфната система, но въпреки това е възможно да се живее без него. Далакът се намира под гръдния кош и над стомаха в горната лява част на коремната кухина. Далакът е мек на допир и изглежда лилав на цвят. Далакът се измерва около 2,5 см на 7,5 см на 12,5 см и тежи към 200 гр. Той се състои от два различни вида тъкани. Тъканта от червен пулп филтрира кръвта и се отървава от старите или повредени червени кръвни клетки. Тъканта от бял пулп се състои от имунни клетки (Т клетки и В клетки) и помага на имунната система да се бори с инфекцията. 

Далакът действа като кръвен филтър, който контролира количеството на червените кръвни клетки, съхранява кръв и помага за борба с инфекции. Когато далакът открие в кръвта потенциално опасни бактерии, вируси или други микроорганизми, той и лимфните възли създават бели кръвни клетки, наречени лимфоцити. Лимфоцитите защитават организма от тези нашествени вредни клетки. Лимфоцитите произвеждат антитела за унищожаване на чужди микроорганизми и спиране на разпространението на инфекциите.

Действието на далака като филтър се случва, когато кръвта се влива в далака. Червените кръвни клетки трябва да преминават през тесни каналчета в органа. Здравите кръвни клетки могат лесно да преминат, но старите или повредени червени кръвни клетки се разграждат от големите бели кръвни клетки. Далакът съхранява всички полезни компоненти от старите кръвни клетки, включително желязото, така че те да могат да се използват отново в нови клетки. 

Далакът може да нараства по размер, за да съхранява кръвта. Органът може да се разширява или да се стеснява в зависимост от нуждите на тялото. В най-уголемения си вид далакът може да задържа количество кръв еквивалентно на една чаша.

По време на спортно натоварване, често се случва някои да се оплаче, че далакът го боли, но това не е вярно, нито възможно, тъй като далакът не разполага със сензорни клетки за болка. При голямо нарастване на далака, той да започва да притиска другите органи или да се трие в техните предпазни обвивки и това създава описаното усещане на болка. 

Някои проблеми са одран или разкъсан далак. 

болка корем

Разкъсан или одран далак се случва в следствие на травма (примерно сблъсък в спорт или с автомобилна катастрофа). Одран далак включва нарушаване на цялостта на повърхността на далака, докато разкъсан далак е най-сериозната степен на нарушаване на цялостта на далака. Тези травми се установяват чрез болка при допир около корема, както и замаяност и объркване. При по-сериозните травми възникват промяна на цвета на кожата, гадене и в тези случай трябва спешно да се потърси медицинска помощ. Рано установените разкъсвания могат да бъдат лекувани без хирургическа намеса, въпреки че вероятно ще изискват престои в болницата, докато лекарите наблюдават вашето състояние. Сериозните разкъсвания може да изискват операция на далака или операция за пълно отстраняване на далака.

Хората могат да живеят без далака си, но тези, които нямат такъв, могат да бъдат по-податливи на инфекция.

Друг проблем е уголемен далак или спленомегалия. Това състояние увеличава вероятността за увреждане на далака. Уголеменият далак най-често се дължи на някои или комбинация от изброените състояния: бактериални инфекции; паразитни инфекции като малария; метаболитни нарушения; хемолитична анемия; чернодробни заболявания, като цироза; ракови заболявания на кръвта и лимфоми; натиск или кръвни съсиреци във вените на черния дроб или далака. Симптомите, свързани с уголемен далак са умора, лесно кървене, анемия, болки в горната част на коремната кухина, тежест.  Увеличението на далака се лекува чрез установяване на проблема, който е предизвикал реакцията. 

Рака в далака е доста рядък и е почти винаги лимфома. Най-често лимфомата започва някъде другаде и се разпространява до далака. Спрямо състоянието, се преценяват видовете лечение. 

Отстраняването на далака е сравнително честа и минимално инвазивна процедура.

Екипът на Здравалник ви пожелава никога да “не ви боли далака”, което няма да е трудно, защото далакът няма сензитивност към болка. 

Ако искате да разбирате за статиите ни веднага щом бъдат публикувани, харесайте страницата Здравалник във Фейсбук. 🙂