“Гастрит” е термин, който назовава група състояния, свързани с лигавицата на стомаха. Тя може да бъде раздранена, изтънена или ерозирала. 

Най-често заболяването е възпаление, което се дължи на инфекция с бактерия, която е виновна за повечето стомашни язви. Все пак има и други причини за пример- честата употреба на някои болкоуспокояващи.

Гастритът може да се появи като остър гастрит и вследствие на дълготрайни проблеми, които водят до хроничен гастрит. 

Гастритът може да доведе до поява на язви и повишен риска от рак на стомаха. Въпреки това за повечето хора гастритът не е сериозно заболвяне и се повлиява добре от лечение и промяна в храненето.

Причини за гастрит 

Гастритът е възпаление на стомашната лигавица. Когато тя бъде наранена или отслабена, стомашните сокове допълнителна увреждат или възпаляват стомашната стена. 

Има редица причини за проявата на гастрит като раздразнение, поради прекомерна употреба на алкохол, хронично повръщане, стрес или употреба на някои лекарства като аспирин или други противовъзпалителни.

Освен това гастрит може да бъде причинен и от инфекции, причинени от бактерии и вируси (най-чест причинител е хеликобактер пилори); рефлукс на жлъчката; някои видове заболявания (пример: болестта на Крон и саркоидозата); употреба на кокаин, напредване на възрастта, употреба на тютюн.

Други по-рядко срещани рискови фактори включват: стрес или травма, причинени от тежко нараняване, болест или операция; автоимунни нарушения; храносмилателни разстройства; ХИВ/СПИН.

Симптоми 

Симптомите могат да се различват при различните хора, като в някои случаи може и да не се наблюдават такива. 

Все пак най-честите симптоми са: къркорене, парене или болка в горната част на корема, които могат да се влошават или варират след ядене; гадене или чести болки в стомаха; подуване на стомаха; повръщане, което може да включва кръв или консистенция, приличаща на стрито кафе; чувство на пълнотта в горната част на корема след хранене; проблеми с храносмилането; хълцане; загуба на апетит; черни изпражнения.

Гастритът не винаги има симптоми.

Кога е нужна лекарска намеса 

Препоръчителна е консултация с лекар, когато човек изпитва симптоми на гастрит за седмица или повече. Това се дължи на факта, че много хора страдат от проблеми с храносмилането в даден момент, които не са гастрит. 

Ако раздразнението в стомаха започне в близост до началото на прием на лекарства или продукти без рецепта, трябва лекарят да се уведоми, особено след прием на аспирин или болкоуспокояващи. 

При повръщане на кръв, кръв в изпражненията или черни изпражнения трябва моментално да се види лекар. 

Как се диагностицира гастрит?

За да диагностицира гастрит, лекарят може да извърши някои от следните тестове: горна ендоскопия (наблюдаване на стомаха чрез тънка тръбичка с мъничка камера); кръвни изследвания (проверява количеството червени кръвни телца); тест за фекална окултна кръв). 

Има редица други изследвания, които могат да се предложат, за да се установи наличието на гастрит. 

Какво е лечението на гастрит?

Лечението зависи от причината. Гастритът, причинен от лекарства, може често да се облекчи, като се прекъснат или заменят лекарствата.

Гастритът, причинен от инфекция с H. pylori се лекува, като се предпише антибиотично или алтернативно лечение срещу инфекцията. 

Други медикаменти, които се предписват за лекуване на гастрит, включват инхибитори на протонната помпа (действат като блокират клетките, които създават стомашна киселина; тези лекарства имат странични ефекти, особено при дълъг прием); антиациди (неутрализират киселината в стомаха, за да заздравее стомашната лигавица; могат да доведат до запек или разстройство); пробиотици; Б12 (когато гастритът е причинен от пернициозна анемия).

Нужна е консулатация с лекар преди да се предприеме някои от методите за лечение.

Има редица алтернативни методи, които да повлияят добре на състоянието, като билки, които образуват защитен филм, включително медицинска ружа, живовлек и мащерка. 

Лекарят може да предназначи и специална диета, която изключва храни, които дразнят стомаха като лактоза (млечни продукти) или глутен.

Усложнения

Факторите, които увреждат лигавицата на стомаха, увреждат и лигавицата на дванайсетопръстника, което може да доведе до киселини и други проблеми. 

Когато гастритът не се лекува, могат да възникнат стомашни язви и стомашно кървене. В някои случаи, хроничните форми на гастрит могат да увеличат риска от стомашен рак.

Трябва да се говори с лекар, ако симптомите на гастрит не отминават след лечение. 

Перспективи за лечение

Най-често гастритът се повлиява добре и се излекува, като се предприеме лечение или се отстранят причините за появата. 

Полезни съвети

Тези храни са полезни за подобряване на симптоми или превенция на гастрит:

Храни с високо съдържание на фибри като ябълки, овесени ядки, броколи, моркови и боб;

Храни с ниско съдържание на мазнини като пиле и пуешки гърди;

Риба;

Храни с ниска киселинност или по-голяма алкалност като зеленчуци;

Напитки, които не са газирани;

Напитки без кофеин;

Пробиотици

Храни и напитки, които трябва да се избягват гастрит

Препоръчително е да се избягват:

Мазни храни

Алкохол

Кафе

Кисели храни като домати и някои плодове

Плодови сокове

Пържени храни

Газирани напитки

Пикантни храни

Горещи и пикантни храни

Заключение 

Гастритът е възпалително състояние на предпазната лигавица на стомаха. Заболяването може да се причини от редица фактори като напредване на възрастта, инфекция, но също така и от болкоуспокояващи (пример- ибупрофен). Симптомите на гастрит са много и различни, според всеки случаи. В някои случаи, заболяването не проявява симптоми. 

Най-честите индикации са болки или подуване в областта на корема и повръщане или смущения в изхождането, като тези симптоми траят повече от седмица.

Лечението на болестта зависи от специфичния случай и причината за проблема, като може да се лекува с антибиотици при инфекции; инхибиторите на протонната помпа; андтиациди и дори Б12, ако се дължи на анемия. 

Най-често заболяването се повлиява добре от лечение, особено ако е съпътствано и с подходяща диета. Важно е да се лекува гастритът, защото усложненията са както язви, така и по-сериозни болести като рак на стомаха.