Роли на холин в човешкия организъм

Холин- изключително важно вещество за човешкия организъм. Той е един от важните донори на метилова група в редица процеси. 

Процесите, за които е нужен холин са синтезиране на фосфатидилхолин и сфингомиелин- жизненоважни за клетъчните мембрани. Следователно клетки се нуждаят от холин, за да запазят своята структурна цялост.

Други процеси включват производството на ацетилхолин (невротрансмитер); модулирането на генната експресия; сигнализирането на клетъчната мембрана; липидния транспорт; метаболизма; ранното развитие на мозъка.

Пътя на холина в човешкия организъм

Холинът може да присъства в различни форми и съединения. Когато бъде погълнат от човека, ензими от храносмилателния тракт освобождават холина от различните му форми. Следва абсорбация от тънките черва; после холинът влиза в порталната циркулация. 

Част от холина се съхранява в черния дроб, част пътува и се разпределя из тялото: някои отива за направата на клетъчни мембрани, друг се разпределя из тъкани и органи. 

Човек може да произведе холин в черния си дроб, най-често във форма на фосфатидилхолин. Все пак това количество не е достатъчно, за да задоволят нуждите на организма, което означава, че трябва да се набавя чрез хранене. 

Статус на холин 

При възрастни хора, които нямат заболявания, плазмените нива на холин варира от 7 до 20 микромола на литър. Дори когато човек не си е набавял холин от седмица, нивата не спадат под 50%. Този запас вероятно се дължи на разпадането на клетъчни мембрани, както и на вътрешняи синтез в черния дроб.

В диета, която съдържа по-малко витамини от Б групата, нуждата от холин става по-голяма, тъй като се превръща в основен донор на метилова група.

Препоръчителни дози 

Препоръчителните дози на холин варират от много фактори като етнос; бременност; кърмене; етап на развитие; наличие на други елементи в храненето; генетични мутации; пол и още други. 

Затова не са установени конкретни дози са всеки иднивид, но има адекватни дози за прием, които са достатъчни за нормалната функция на човешкия организъм. 

Таблица с адекватен прием 

Години Мъже Жени Бременни Кърмещи
Раждане до 6 месеца 125 mg на ден 125 mg на ден

7-12 месеца 150 mg на ден 150 mg на ден

1-3 години 200 mg на ден 200 mg на ден

4-8 години 250 mg на ден 250 mg на ден

9-13 години 375 mg на ден 375 mg на ден

14-18 години 550 mg на ден 400 mg на ден 450 mg на ден 450 mg на ден
19+ години 550 mg на ден 425 mg на ден 450 mg на ден 450 mg на ден

Източници на холин 

Холинът е естествено наличен в много видове храни като месо, риба, млечни продукти, яйца; кръстоцветните зеленчуци; някои зърнени култури; ядки, семена и тн.

Наличие на холин в някои хранителни източници

Храна Mg на порция % отклонение
Пържен телешки дроб 75 гр 356 65
Сварено яйце 147 27
Печена соя 75 гр 107 19
Печени пилешки гърди 75 гр 72 13
Сготвена телешка кайма 75 гр 72 13
Гъби шийтаке 1/2 чаша 58 11
Един голям печен картоф 57 10
Боб от консерва 1/2 чаша 45 8
Една чаша киноа 43 8

Тази таблица не съдържа всички храни, които съдържат холин. 

Храните, които осигуряват 20% или повече от дневната доза, се категоризират като богати източници, но и другите, които съдържат по-малко количество, също допринасят за пълноценния прием и здравето. 

Хранителни добавки

Холинът може и да се набавя чрез хранителни добавки, които съдържат или само холин или комбинация от холин и други вещества.

Формите на холин в хранителните добавки включват холин битартрат, фосфатидилхолин и лецитин. 

Прием на холин и статус

Често срещано е да се консумира по-малко от средния препоръчителен прием. Установено е, че приемът сред деца и тийнейджъри (2–19 години) е 256 mg; възрастни- 402 mg при мъже и 278 mg при жени.

Дефицит на холин

Въпреки че не се набавя препоръчителния прием на холин, сериозният дефицит е рядко срещан, най-вероятно поради вътрешните механизми за набавяне на холин.

Рискови групи за недостиг на холин 

Бременни жени

Около 90% -95% от бременните жени консумират по-малко от препоръчителния холин. Рискът се увеличава, когато бременните: не приемат добавки с фолиева киселина и/или имат нисък статус на витамин В12 и/или страдат от други заболявания и състояние, които водят до недостиг на метилови групи.

Някои проучвания твърдят, че по-ниските нива на холин са свързани с повишен риск от дефекти на невралната тръба при новородени. Други изследвания не откриват връзка между нивата на холин повреме на бременност и въпросните дефекти.

бременни

Генетични изменения

Генните в ДНК-то имат отношение към синтеза на холин от организма, както и към нуждата от холин за всеки сепцифичен човек.

Пациенти, изискващи общо парентерално хранене

Няма практика холинът да се добавя към търговски парентерални разтвори (вливаните в системи разтвори) за кърмачета и възрастни. Това води до проблеми с холина при хора, които в дълъг период от време се хранят единствено парентерално.

Заболявания, свързани с холин

Някои функции на холина се припокриват с тези на фолатите или витамините от Б група. Затова при сърдечно-съдови проблеми, неврологични заболявания или неалкохолно мастно чернодробно заболяване е трудно да се заключи дали причината е дефицит на холин или друго важно за организма вещество. 

Сърдечно-съдови заболявания и периферна артериална болест

Връзката между холина и сръдечно-съдовите заболявание е противоречива и подлежи на още редица проучвания.

От една страна, има изследвания, които предполагат, че приемът на холин може да защити сърцето и сърдечно-съдовата система, като понижи кръвното налягане, подобри липидния профил и тн. 

От друга страна, има твърдения, че приемът на холин (особено повишения прием) кара черния дроб да го превърне в триметиламин-N-оксид, който се счита за опасен за кръвоносната система и сърцето. 

Има различни проучвания, които подкрепят едната или другата хипотеза, но все още се очаква крайно конкретно твърдение по темата. Препоръчително е човек да си набавя нужните нива, но да не ги надвишава многократно. 

Неврологични заболявания

Няколко проучвания сочат, че хората, които страдат от Алцхаймер имат занижени нива на ензима, който превръща холина в ацетилхолин в мозъка. 

Приемът на холин може да помогне в някои ситуации, тъй като той е градивен елемент за цялостта на невроните, което би могло да подобри конгнитивните функции. 

Има експерти, които твърдят, че консумирането на по-високи нива на холин може да забави прогресията на деменция, но тази релация не е потвърдена от много проучвания. 

Все още са нужни конкретни проучвания, за да се доизясни релацията между приема на холин и конгитивната фунцкия. 

неврони

Неалкохолно мастно чернодробно заболяване

Неалкохолното мастно чернодробно заболяване е болест, при която хора, които консумират по-малко от 20 гр етанол на ден и имат мастни отлагания в черния дроб. Това е най-честото хронично чернодробно заболяване, като една от най-рисковите групи са хората с наднормено тегло. 

Неалкохолното мастно чернодробно заболяване най-често е доброкачествено, но може да доведе до стеатохепатит, фиброза, цироза, чернодробна недостатъчност и рак на черния дроб.

Редица проучвания подкрепят твърдението, че недостигът на холин води до натрупване на мастни клетки в черния дроб и увеличава риска от проблеми с черния дроб. 

Прекомерен прием на холин

Както стана ясно и от по-горните примери, холинът е нужен за нормалната фунцкия на организма, но прекаляването с него може да доведе до някои заболявания (пример: сърдечно-съдови заболявания).

Симптомите, свързани с превишаване на приема на холин, включват миризма на тялото, сходна с тази на риба; повръщане; прекомерно изпотяване и слюноотделяне, хипотония и чернодробна токсичност.

Поносими максимални дози за прием на холин

Възраст Мъже Жени Бременни Кърмещи
1-3 години 1000 mg 1000 mg

4-8 години 1000 mg 1000 mg

9-13 години 2000 mg 2000 mg

14-18 години 3000 mg 3000 mg 3000 mg 3000 mg
19+ години 3500 mg 3500 mg 3500 mg 3500 mg

Заключение 

Холинът е изключително важен за човешкия организъм, тъй като той е един от главните донори на метолова група, нужен за редица процеси. Холинът е нужен за 

поддържане на клетъчните мембрани, производството на невротрансмитери, модулиране на генната експресия, сигнализирането на клетъчната мембрана, липидния транспорт и метаболизма, ранното развитие на мозъка и още много други процеси.

Холинът присъства в някои храни, като освен това организмът може да си го произвежда сам, въпреки че ендогенното производство не е достатъчно. Затова е препоръчително да се набавя от телешкото, пилешкото и яйца; боб; кръстоцветни зеленчуци, ядки, семена, пълнозърнести култури. 

След погълването на холин, той се освобождава от съединиенията, към които е прикрепен, абсорбира се от червата, като част от него се съхранява в черния дроб, част се натрупва в тъкани и органи и част отива за направата на клетъчни мембрани.

Средните дози, за да функционира организма правилно са около 550 mg за възрастни. Четирикратното надвишаване на тази доза води до негативен ефект, тъй като някои проучвания предполагат, че прекомереният прием на холин вреди на сърдечно-съдовата система. 

Както и с други нужни за организма вещества е препоръчително да се спазва баланс. 

Харесайте страницата Здравалник във Facebook 👍

Набавяте ли си достатъчно холин? Можете да споделите в секцията за коментари👇