Инфекцията е процес, при който външен организъм прониква по някакъв начин в човешкото тяло и започва да му вреди. Този вредител използва организма на приемника му, за да се възрпоизвежда и да колонизира. Инфекцита се проявява със симптомите си, които най-често включват възпаления, зачервяване, течащ нос, разстройство, като симптомите зависят от вида инфекция. Реално инфекция се случва тогава, когато защитната реакция на организма се бори срещу чуждия вредител. 

Патогените, които причиняват инфекция могат да се различават, като най-честите са бактерии, вируси, гъбички, приони. Инфекциите се различават не само по причинител, но и по сериозност, като някои са краткотрайни и сравнително безобидни, други са доживотни, а някои са фатални. Човешката история помни редица инфекции, от които са умрели милиони хора, а именно черната смърт, едрата шарка, испанския вирус, а в сегашно врема ХИВ/СПИН.

Инфекциите се предават по различен начин, който включват допир със заразен човек или предмет; чрез телесни течности, секрети, въздушни частици, изпражнения.  

Видове инфекции

Вирусни инфекции

Вирусите са много по-малки от бактериите, като те представляват структура от малко парче генетичен код в обвивка от протеини и мазнини. Смята се, че има милиони видове вируси, но около 5000 вида са индентифицирани. 

Повечето вируси са болестотворни, като при навлизането в човешки организъм, те се прикрепват към клетките и предизвикват унищожаване или размножаване (в някои случаи на неконтролирано делене се стига до рак). 

Различните вируси най-често се прикрепят към специфични клетки, за пример: черен дроб, диахтелна система, кръв. 

Вирусът има и друга особеност, че може да бъде в латентно състояние, при което не се размножава и не е активен, като човек изглежда напълно здрав, но при повторно активиране се завръщат симптомите. 

Примерни вирусни инфекции включват: брадавици и кожни инфекции, причинени от човешки папиломавируси (HPV) и вирус на херпес симплекс (HSV); гастроентерит, причинен от норовирус; зика вирус; човешки имунодефицитен вирус (ХИВ); хепатит С и още много. 

Вирусите не могат да се лекуват с антибиотик, но могат да се предотвартят чрез ваксинация. Голяма част от лекарствата против вируси влияят на симптомите, докато организмът сам не се справи с вируса. 

Бактериални инфекции

Бактериите са по-сложни организми от вирусите. Те представляват твърда стена и тънка мембрана, които обхващат течността и ядрото на клетката. На земята има поне 1000000000000000000000000000000 (това не е грешка а един нонилион) бактерии. Има доказателства, че бактериите съществуват от поне 3,5 милиарда години. Голяма част от биомасата на земята са бактерии, тъй като за разлика от вирусите, те нямат нужда от приемник, а могат да оцеляват дори в екстремни горещини или студ, а някои и в радиоактивни отпадъци. 

Има трилиони щамове бактерии, като под 1% от бактериите причиняват вреда в хората. Всъщност, някои бактерии са полезни като тези в червата, които спомагат преработката на някои хранителни вещества. Пример за бактериални заболявания са холера, дифтерит, дизентерия, чума, пневмония, туберкулоза, коремен тиф, тимус.

Бактериалните инфекции могат да бъдат лекувани с антибиотик, когато това е необходимо. При неправилно лечение бактериите могат да станат резистентни. 

Гъбични инфекции

Гъбичките също са по-сложни организми, а именно многоклетъчни, които често се разлагат и абсорбират от органична материя, като най-често се разпространяват чрез спори. Има около 51 милиона вида гъби. При човек гъбичните инфекции най-често се появяват в горните слоеве на кожата, но могат да навлязат и по-навътре. Има гъбички, които могат да доведат до системни заболявания, които засягат цялото тяло. 

Принципно добрите бактерии поддържат баланса в тялото, но когато тяханта популация отслабне, гъбичките нарастват, което води до здравословни проблеми. Хората, които са предразположени към гъбични инфекции, са тези с отслабнала имунна система. Пример за гъбични инфекции са кокцидиоидомикоза, крак на атлет, тения, някои очни инфекции.

Прионова болест

Прионът е протеин, който при сгъване в ненормална форма може да причини вреди на мозъка и нервната система. Прионните заболявания са рядкост, но прогресират бързо и засега са фатални. Прионите причиняват мозъчни заболявания, които включват: спонгиформна енцефалопатия по говедата, известна още като болест на лудата крава; болест на Кройцфелд-Якоб; някои изследователи свързват и някои случаи на Алцхаймер с прионната инфекция.

Други видове инфекции

Едноклетъчните организми могат да причинят инфекция. Най-често този вид инфекции се предават чрез контакт с изпражнения. Пример за такъв вид инфекция е амебичната дизентерия. 

Хелминтите са многоклетъчни организми, които в пълен размер са дори видими за човешкото око. Плоските и кръглите червеи са такъв вид паразити. 

Ектопаразити като акари, кърлежи, въшки и бълхи също могат да причинят инфекции. 

Причини за инфекции

Инфекцията може да се дължи на всеки от горепосочените патогени, като последиците (възпаление, хрема и тн.) се дължат на имунната система, която се опитва да се бори с болестотворния чужд организъм. За пример- появата на гной в рана се дължи на струпалите се кръвни телца, които се борят с външните бактерии. 

Начините за предаване на патогени са: кашлица и кихане; контакт със заразени същества, включително хора, домашни любимци, добитък и насекоми като бълхи и кърлежи; контакт със замърсени повърхности, най-вече храна и вода.

Симптоми

Симптомите на инфекция зависят от вида патоген и мястото на инфекция. Вирусите са най-часто насочени към специфични клетки: полова система, дихателни пътища, кожа, нервна система (за пример: бяс). Симптомит варират според вида вирус, като могат да включват кожни образувания, хрема, мускулни болки, разстроен стомах. 

Бактериалните инфекции често водят до зачервяване, топлина, подуване, треска, болка на инфектираното място, подути лимфни възли. 

Гъбичните инфекции често се асоциират с обрив. 

Прионните заболявания се асоциират с увреждания на мозъка като загуба на памет и когнитивни затруднения. 

Диагностика на бактериални и вирусни инфекции

Понякога е трудно да се определи на каква база е инфекцията, тъй като някои заболявания могат да са причинени както от вирус, така и от бактерии като пневмония, менингит и диария. Лекарят може да установи причинителя чрез различни тестове, а именно: физически преглед, кръвен тест, изследване на урина, изследване на култури върху тъкан. В някои случаи, може да се стигне и до биопсия. 

Превенция от инфекции

Следните съвети могат да намалят риска от различни инфекции: 

Поддържане на добра лична хигиена: редовно миене на ръце, особено след тоалетна или преди приготвяне на храна; да не се споделят лични вещи като четки за зъби, гребени, бръсначи, чаши за пиене и кухненски прибори.

Хигиена в дома и работново място: дезинфекциране на помещения, особено кухня и тоалетна.

Внимание при употребата на различни продукти за готвене, особено да не се излагат за дълго време на стайна температура месо, риба и тн. 

Спазване на лекарски препоръки: относно пътуване и заразяване; лекарски упътвания за употреба на антибиотик. 

Спортуване и активен начин на живот. 

Заключение

Инфекциите са причинени от външни патогени, като основните групи са вируси, бактерии, гъбички, приони. Различните видове патогени се различават по структура, обем и влияние в организма. За пример вирусите: те са малко парче генетичен код, често засягат определен тип клетки и не се лекуват с антибиотици. 

Бактериите са по-сложен организъм, като те могат да живеят самостоятелно (без приемник) и при нужда могат да се лекуват с антибиотик. 

Гъбичките също са по-сложни организми, като най-често засягат горните слоеве на кожата, но могат и да се разпространят на по-дълбоки нива. 

Прионите са просто протеини, които влияят зле на клетките и протеинити и предизвикват проблеми с мозъка и нервната система. 

Симптомите на инфекции са различни от вида на патогенна, но най-често включват възпаление, кашлица, разстройство, повръщане, насълзени очи и тн. 

Превенцията от инфекции включва най-често поддържане на дорба лична хигиена и избягване на контакт със заразени повърхности и живи същества. 

Харесайте страницата Здравалник във Facebook, за да получвате информация и нови статии от нас 👍