С напредването на времето всеки човек остарява. Това е естествен процес, който се дължи на така нареченото избледняване на ДНК кода ни заедно с други процеси, които изтощават организма. Организмът се обновява непрестанно, като майчината клетка се разделя на две дъщерни клетки. При това делене генетичният код от майчината клетка, съдържащ информацията, нужна на новите клетки за изпълняване на същата функция, бива копиран. С времето този несъвършен процес губи част от информацията. Така с всяко следващо делене, кодът е по- къс от оригиналния и по- грешен (от там идва и по-голямата вероятност за ракови образувания с напредване на възсрастта).

Превантивните мерки за нормализиране на фукнциите на клетката и щаденето на организма от вредители биха намалили преждевременото застаряване. Проучвания сочат, че няколко процеса, които възпрепятстват нормалните функции на клетките водят до по-бързо стареене, а те са именно образуването на свободни радикали, възпаленията, и мастната пероксидация. Възвръщането на нормалния баланс между антиоксиданти и про-оксиданти, комбинирано с конкретни противовъзпалителни вещества, може ефективно да забави стареенето.

Тук трябва да обърнем внимание и на друга форма на стареене, която се дължи на увреждането на кожата, защото тя е именно един от най-уязвимите към преждевременно застаряване органи. Това се дължи на факта, че тя бива изложена на множество замърсители, бива третирана от жените с козметика, която често служи за разкрасяване, а не за заздравяване и често бива изложена на опасни ултравиолетови лъчи. Ултравиолетовите лъчи помагат съществено за избледняването на генетичния код, тъй като уврежда меката тъкан, дори има медицински термин, наречен фотостареене. Грижата за кожата е изключително важна. Предпазването от силно слънце и почивката от тежка козметика, комбинирани с подхранващи масла биха били начин за забавяне на привидното стареене. Сусамовото масло е известен антиоксидант, като медицинско проучване за излагането на кожата на силно ултравиолетово лъчение показва, че нанасянето му може да доведе до ефективно предпазване от формирането на свободни радикали в кожата.

Балансът между прооксидацията и антиоксидацията в организма може да бъде повлиян и чрез консумацията на антиоксиданти, защото в съвременното ежедневие хората по-често биват изложени на прооксиданти. Някой от най-известните антиоксиданти са грозде, боровинки, зелените зеленчуци, оранжевите зеленчуци и зърнените култури, но най-силният от тях има и допълнително полезно действие. Астаксантинът (astaxanthin) е мощен антиоксидант, който намалява пропускането на високо активен кислород, причиняващ оксидация, извън клетката. Освен това, той засилва действието на митохондрията, която е източникът на енергия за клетката. Този антиоксидант има свойствен червеникав цвят, който при натрупване образува и червеникав оттенък в организмите, съдържащи го, а именно тихоокеанската сьомга (в най-големи количества), омари, арктически скариди, раци, червено пъстърва, водорасли, и крил.

Друг ефективен начин за забавяне на стареенето е здравословен режим на хранене, кобиниран с добър източник на аминокиселини (ленено масло или рибно масло). Храненето с вредни мазнини от източници като пържени храни или маргарин води до масна пероксидация, която изтощава организма преждевременно.

Възпалителните процеси също водят до преждевременно застаряване, защото могат да доведат до увреждане на тъканта. Възпалителните процеси включват не само повърхностни травми, но и подкожни възпаления, които се дължат на боледуване или неправилна грижа за тялото, причиняваща подпухване. Маслото от сусам влияе и противовъзпалително, но е важно човек да се предпазва от боледуване и вредни навици особено нощем (консумиране на много вода или храна преди лягане или пушенето на цигари), които причиняват подпухване на сутринта.

Няма рецепта за вечен живот, но механизмът за предпазване на клетките и спомагането на нормалното им делене са препоръчителни. Както за много от другите здравословни проблеми, решението изглежда сравнително ясно, но трудно за прилагане, защото всеобхватно предпазването на клетките изисква здравословен начин на хранене, който да води до здрава имунна система, избягване на вредни навици и консумирането на антиоксиданти, за да може човек да изглежда млад и да се чувства така.