Лимфната система е мрежа от тъкани и органи, които помагат на тялото да се освободи от токсини, отпадъци и други нежелани вещества. Основната функция на лимфната система е да транспортира лимфата- течност, съдържаща клетки, борещи се с инфекциите в тялото. Лимфните възли са разпространени из тялото, но са видими, когато са възпалени или уголемени.

Лимфната система се състои главно от лимфните съдове, които са подобни на вените и капилярите в кръвоносната система. Тези съдове са свързани с лимфни възли, в които лимфата се филтрира. Лимфната система включва и сливиците, аденоидите, далакът и тимуса.В човешкото тяло има стотици лимфни възли, като тези около белите дробове и сърцето или под ръцете и слабините.

Далакът, който се намира от лявата страна на тялото точно над бъбреците, е най-големият лимфен орган. Той контролира количеството на червените кръвни клетки и кръвта, която се съхранява в тялото. Далакът помага за борбата с инфекциите. Когато далакът открие потенциално опасни бактерии, вируси или други микроорганизми в кръвта, далакът заедно с лимфните възли създава бели кръвни клетки, наречени лимфоцити, които защитават организма срещу антигени. Лимфоцитите произвеждат антитела за унищожаване на чуждите на тялото микроорганизми и спират разпространението на инфекции. Хората могат да живеят без далак, въпреки че хората, които са загубили далака си от заболяване или травма, са по-податливи на инфекции.

Тимусът се намира в гръдния кош непосредствено над сърцето. Този малък орган съхранява не още напълно готовите лимфоцити (специализирани бели кръвни клетки), като ги подготвя да се превърнат в действащи Т-клетки, които помагат за унищожаването на заразените или раковите клетки.

Сливиците са големи струпвания от лимфни клетки, намиращи се във фаринкса. Според Американската академия по отоларингология, сливиците са първата инстанция, които защитават организма като част от имунната система. Те изследват бактериите и вирусите, които влизат в тялото през устата или носа. Понякога сливиците се заразяват и макар че ваденето на сливиците се среща много по-рядко в днешно време, отколкото през 50-те години на миналия век, то  все още е една от най-често прилаганите операции. Обикновено се предприема след чести инфекции на гърлото.

Лимфата е бистра и прозрачна течност, като думата „лимф“ идва от латинската дума lympha, което означава „свързана с водата”. Плазмата напуска клетките на тялото, след като е доставила хранителните си вещества и е отстранила остатъците. Повечето от тази течност се връща във венозното кръвообращение чрез малки кръвоносни съдове, наречени венули и продължава циркулирането си като венозна кръв. Остатъкът от тази течност става лимфа. За разлика от кръвта, която тече през тялото в продължителен цикъл, лимфата тече само в една посока – нагоре към врата. Лимфните съдове се свързват с две подключични вени, които се намират от двете страни на шията близо до ключиците и течността отново влиза в кръвоносната система.

Лимфната система е комплексна с изключително важна функция и този материал е въведение към темата, но за повече полезна информация и съвети, последвайте страницата Здравалник във Фейсбук, за да следите най-новите статии.